logo

Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 20 mai


https://www.ipn.md/index.php/ro/razboiul-din-vecinatate-cronica-ipn-de-ieri-pana-azi-7978_1089886.html

Când sar scântei, flacăra se-ncinge momentan

Presa ucraineană relatează că, întâlnindu-se cu Maia Sandu, Emmanuel Macron a admis că războiul din Ucraina se poate extinde în țările vecine: „Recentele incidente din Transnistria arată că este imposibil să se excludă extinderea conflictului în țările vecine. Franța intenționează să acorde o atenție deosebită securității regionale și oricărei posibile încălcări asupra suveranității și integrității teritoriale a Moldovei”, a spus el.

Finlanda nu vrea baze, da’ Polonia vrea

Finlanda nu intenționează să instaleze arme nucleare sau baze militare ale Alianței în cazul aderării la NATO, a declarat prim-ministrul Sanna Marin. Potrivit acesteia, aspectele în cauză nu sunt un subiect de negociere. Totodată, ea a remarcat importanța negocierilor cu Turcia, care se opune aderării Finlandei și Suediei la NATO.

În schimb, Polonia este pregătită să construiască baze permanente NATO pentru a găzdui unități ușoare, a declarat prim-ministrul Mateusz Morawiecki, în timp ce Olaf Scholz a promis Ucrainei asistență suplimentară pentru a se apăra și a spus că Putin nu va putea dicta condițiile de pace: "Putin încă mai crede că poate bombarda și dicta pacea. Dar se înșală. Așa cum a greșit în privința determinării ucrainenilor" și fermității alianțelor noastre. Nici ucrainenii, nici noi nu acceptăm acest lucru”.

Ucrainenii vor totul. Totul, acum

Kuleba a criticat din nou Europa pentru că încearcă să servească Kievului „surogate ale statutul de candidat la UE”: „Incertitudinea strategică cu privire la perspectiva europeană a Ucrainei, practicată de unele capitale UE în ultimii ani, a eșuat și trebuie să înceteze. Această abordare nu l-a încurajat decât pe Putin. Noi nu avem nevoie de surogatul statutului de candidat în UE, care să demonstreze o atitudine de mâna a doua față de Ucraina și să rănească sentimentele ucrainenilor”.

Într-o scrisoare adresată lui Volodymyr Zelenski, președintele Macedoniei de Nord Stevo Pendarovsky, s-a pronunțat pentru acordarea statutul de țară candidat Ucrainei deja în timpul reuniunii UE din iunie anul curent. „Un astfel de sprijin din partea unei țări care a primit statutul de țară candidată încă din 2005, dar încă luptă pentru dreptul de a începe negocierile de aderare, este foarte important pentru Ucraina”, a scris Ermak.

Azovstal n-a căzut?

Ministerul Apărării al Federației Ruse a declarat că 771 de militari ai Azovului au ieșit din combinatul metalurgic asediat în timpul zilei, iar din 16 mai s-au predat în total 1.730 de militari, inclusiv 80 de răniți. Presa rusă relatează că reprezentanții Kievului și ai Crucii Roșii au vizitat armata ucraineană care a părăsit Azovstal și s-a asigurat că sunt ținuți „în condiții normale”. Totodată, ziarul Kommersant scrie că o brigadă specială a Comitetului de anchetă al Rusiei a preluat interogatoriile a aproape 2.000 de militari ucraineni care s-au predat pe teritoriul uzinei Azovstal din Mariupol.

Comandantul adjunct al regimentului Azov Sviatoslav Palamar a lansat un mesaj video pe 19 mai, în care a afirmat că „eu și comandamentul ne aflăm pe teritoriul uzinei Azovstal. O anumită operațiune este în desfășurare, ale cărei detalii nu le voi dezvălui. Mulțumim întregii lumi și Ucrainei pentru sprijinul lor. Ne vedem", a spus el.

„Platforma noastră de negocieri sunt armele, sancțiunile și banii”

Lavrov a îndemnat OMS să „potolească încercările Kievului de a obstrucționa operațiunea specială”. Șeful Ministerului rus de Externe, în special, s-a adresat directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, și a cerut să pună presiune pe guvernul ucrainean pentru ca acesta „să nu împiedice aplicarea măsurilor de protejare a Donbasului de către Rusia”.

O încetare a focului este imposibilă până la retragerea completă a trupelor ruse și eliberarea teritoriilor ucrainene ocupate, a spus Mihailo Podoliak, consilier prezidențial: „Nu ne propuneți încetarea focului - acest lucru este imposibil fără retragerea totală a trupelor ruse. Societatea ucraineană nu-și dorește o nouă ediție a „Minskului” și de revenire la stare de război în câțiva ani. Până când Rusia nu este gata să plece complet de pe pământurile noastre, platforma noastră de negociere sunt armele, sancțiunile și banii”.

Americanii au discutat cu rușii despre războiul din Ucraina

Şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gerasimov, şi preşedintele Comitetului Şefilor de Stat Major al Forţelor Armate SUA, Mark Milley, au avut o conversaţie telefonică. „Au fost discutate probleme de interes reciproc, inclusiv situația din Ucraina”, se spune într-un comunicat de presă al Ministerului rus al Apărării despre discuții, Kommersant precizează că discuția a avut loc la inițiativa părții americane.

La rândul lor, americanii au relatat că părţile „au discutat mai multe probleme de securitate şi au convenit să menţină deschise canalele de comunicare”. Referindu-se la declarație, Reuters afirmă că Washingtonul nu va dezvălui detaliile negocierilor.

Pe 13 mai, pentru prima dată de la începutul „operațiunii militare” din Ucraina, Rusia și Statele Unite au purtat conversații telefonice la nivelul miniștrilor apărării. După cum a afirmat Pentagonul, Lloyd Austin a cerut o încetare a focului. Ministerul rus al Apărării a raportat că miniștrii au discutat „probleme de actualitate ale securității internaționale”, inclusiv situația din Ucraina.

Unii deja nu pot, alții - încă nu pot

În următoarele săptămâni, NATO nu se așteaptă la nicio turnură semnificativă din partea ambelor părți ale războiului ruso-ucrainean, a declarat pentru CNN un oficial militar al Alianței, familiarizat cu informațiile: „Cred că pentru o vreme vom fi în impas”.

Potrivit sursei, NATO constată acum că balanța de putere s-a schimbat în favoarea Ucrainei, iar în cadrul alianței continuă discuțiile dacă Kievul poate recâștiga controlul asupra Crimeei și Donbasului. În același timp, există încredere în capacitatea Ucrainei de a-și recâștiga teritoriile - „nu acum, nu încurând”. Cu toate acestea, având în vedere eventuala reacție negativă a populației locale, oportunitatea acestui lucru e pusă la îndoială.

Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că ofensiva Rusiei în Donbass s-a împotmolit, dar asta nu înseamnă că Federația Rusă și-a abandonat obiectivele strategice.

40 de miliarde de dolari, pentru Ucraina

Congresul SUA a aprobat alocarea asistenței militare Ucrainei în valoare de 40 de miliarde de dolari. Rămâne etapa finală - semnătura președintelui. Inițiatorul extinderii asistenței pentru Kiev a fost președintele american Joe Biden. De la începutul „operațiunii militare” ruse din Ucraina, care se desfășoară din 24 februarie din ordinul președintelui Vladimir Putin, autoritățile americane au alocat deja Kievului 3,8 miliarde de dolari.