logo

Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 2 iulie


https://www.ipn.md/index.php/ro/razboiul-din-vecinatate-cronica-ipn-de-ieri-pana-azi-7978_1090821.html

Insula Șerpilor, readusă sub controlul Ucrainei

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare, Oleksiy Danilov, a declarat că forțele armate ale Ucrainei au alungat invadatorii ruși de pe insula Zmeiny cu ajutorul nu numai a armelor occidentale, ci și a sistemului de artilerie autopropulsat Bogdana, de proiectare și producție ucraineană. Acest prim obuzier ucrainean de calibru NATO este capabil să distrugă efectiv inamicul la o distanță de 40 de kilometri.

„Insula este o importantă locație strategică, de acolo rușii au monitorizat regiunea Odesa și Transnistria”, a precizat el. Danilov a relatat, de asemenea, că ajutorul occidental încă nu este suficient pentru a stabili paritatea cu rușii în ceea ce privește armele grele.

Președintele Volodymyr Zelenski, în mesajul video de seară, a mulțumit tuturor celor care au participat la eliberarea insulei Șerpilor: „Sunt recunoscător Direcției Principale de Informații, luptătorilor Alpha, recunoscător trăgătorilor noștri, piloților aviației Armatei și Forțelor Aeriene, comandamentului Alexandria”.

În seara zilei de 1 iulie, Rusia a lansat asupra insulei Șerpilor două bombe cu fosfor. Cu o zi înainte, invadatorii au fugit de pe insulă, spunând că acesta este un „semn de bunăvoință”.

Cunoaște rusa, dar nu pentru a pălăvrăgi cu ei

Generalul american Christopher Cavoli a preluat comanda forțelor NATO în Europa. Este considerat un expert în Rusia. Vorbește fluent rusă, italiană și franceză și deține un master în studii rusești și est-europene de la Universitatea Yale.

Ministrul apărării al Ucrainei Olexii Reznikov a estimat că de la începutul războiului, peste 90.000 de militari ruși au fost răniți, pierderile Rusiei se ridică la peste 30.000 de oameni. Sunt și mulți dispăruți: conducerea rusă îi trece pe mulți drept „pierduți” pentru a nu plăti despăgubiri bănești familiilor lor.

Sergheevka, pentru moldovenii sovietici însemna Mallorka și Bali

În noaptea spre vineri, Federația Rusă a lansat atacuri cu rachete asupra localității Sergheevka din regiunea Odesa. Ca urmare, 21 de persoane au murit și 39 au fost rănite. „Teroarea este o tactică obișnuită a Rusiei. Mai întâi, își acoperă acțiunile criminale cu un „act de bunăvoință”, apoi lansează atacuri cu rachete asupra orașelor noastre pașnice. Un atac asupra satului Sergeevka din districtul Belgorod-Dnestrovsky din regiunea Odesa. Trei rachete au lovit o clădire cu nouă etaje și un centru de recreere”, a menționat șeful-adjunct al Biroului președintelui Ucrainei Kyrylo Timoșenko.

Președintele Volodymyr Zelenski a numit atacul rusesc cu rachete asupra regiunii Odessa drept un act de terorism împotriva poporului ucrainean: „Astăzi, armata rusă a lansat o altă lovitură brutală cu rachetă. Această lovitură nu a fost accidentală, așa cum vorbește despre asta mass-media din Federația Rusă. Acesta este un atac asumat împotriva orașelor și satelor noastre, împotriva oamenilor noștri, a adulților și a copiilor”.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a condamnat lovitura rachetelor rusești în blocul rezidențial și Centrul de reabilitare din Sergheevca, regiunea Odesa, care aparține Chișinăului, și consideră aceste acțiuni absolut nejustificate, care au luat viețile unor oameni nevinovați, inclusiv copii, a transmis IPN.

Guvernul german a numit crimă de război bombardarea regiunii Odesa. „Atacurile asupra civililor sunt o crimă de război. Președintele rus Vladimir Putin și făptașii vor trebui să răspundă”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Hebeshtreit.

Gazpromul, mai puțin barosan, dar încă foarte important

Gazprom a anunțat că va opri complet Nord Stream în perioada 11 iulie - 21 iulie „pentru a efectua lucrări planificate de profilaxie”.

Operatorul sistemului ucrainean de transportare a gazelor a informat că volumul lunar de tranzit de gaz prin GTS ucrainean a atins în iunie anul curent un minim istoric din 1991 - 1,25 miliarde de metri cubi.

Față de luna mai 2022, volumul tranzitului prin Ucraina a scăzut cu 37%, iar față de luna iunie a anului precedent, tranzitul a scăzut de aproape trei ori. Gazprom a folosit doar 38% din capacitatea rezervată (3,29 miliarde de metri cubi) în baza unui contract pe termen lung.

Nemții își pot permite opinie separată

Ministrul german de Externe, Annalena Berbock, a confirmat relatările din presă conform cărora Berlinul nu dorește să denunțe Actul de bază Rusia-NATO din 1997: „Avem un nou concept strategic aici, la summitul NATO (din Madrid), pe care îl vom adopta. Ne confruntăm cu această nouă realitate amară, că acum s-ar putea că va trebui să ne apărăm de Federația Rusă, dacă se întâmplă asta... Dar întotdeauna am spus clar, ca guvern federal al Germaniei, că noi, de exemplu, nu vrem să denunțăm Actul de bază Rusia-NATO.”

Ucrainenii, în calea hoardei care vrea sânge european

Datorită Ucrainei și luptei sale împotriva agresiunii ruse, Uniunea Europeană și NATO se unesc. Această opinie a fost exprimată de președintele Ucrainei Volodymyr Zelenski la 1 iulie la Kiev, în cadrul unei conferințe de presă comună cu premierul norvegian Jonas Gahr Stere.

„Întreaga lume înțelege că principala reformă care are loc acum în Europa este înfăptuită de Ucraina. Noi suntem cei care facem totul pentru ca Uniunea Europeană și NATO să fie unite și ele sunt unite într-un mod în care nimeni nu s-a unit vreodată. Aceasta este principala reformă care a fost deja făcută de Ucraina, de poporul și guvernul ei”, a spus Zelenski.

Potrivit acestuia, costul acestei reforme este „foarte mare”. "În ceea ce privește celelalte reforme, toată lumea înțelege foarte bine: există o mare încredere în noi astăzi, pentru că toată lumea vede cât de repede înaintăm pe calea aderării la Uniunea Europeană. Pentru ca toate reformele vor fi făcute, votate. Nu am nicio îndoială. Dar totul va fi făcut în ordinea priorităților pentru statul nostru", a explicat Zelenski.