logo

Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 13 mai


https://www.ipn.md/index.php/ro/razboiul-din-vecinatate-cronica-ipn-de-ieri-pana-azi-7978_1089727.html

ONU va investiga ororile din Ucraina

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a susținut cu majoritate de voturi rezoluția privind investigarea presupuselor crime comise de armata rusă în Ucraina. 33 de țări membre ale Consiliului au votat pentru, 12 s-au abținut, iar China și Eritreea au votat împotrivă. Rusia a fost exclusă din Consiliu încă luna trecută.

Blocajul porturilor ucrainene aduce foametea în lume

SUA a cerut Rusiei să pună capăt blocajului porturilor ucrainene, care ar putea genera foamete în lume. Secretarul de sta Blinken a spus că „Ucraina este cea mai importantă sursă de produse agricole și o verigă cheie în lanțul global de aprovizionare cu alimente. Blocada rusă împiedică exportul acestor bunuri și pune în pericolul malnutriției și a foametei milioane de oameni din întreaga lume.”

Comisia Europeană a elaborat un set de măsuri pentru a ajuta Ucraina să exporte produse agricole. Potrivit comisarului pentru transport, Adina Velyan, 20 de milioane de tone de cereale ar trebui să iasă din Ucraina în mai puțin de trei luni folosind infrastructura UE.

În ciuda eforturilor UE și ale statelor sale membre de facilitare a trecerii frontierei dintre Ucraina și UE, mii de vagoane și camioane din partea ucraineană așteaptă vămuirea. În medie, timpul actual de așteptare pentru vagoane este de 16 zile, iar la unele locații de la granițe - până la 30 de zile.

Nimic bun din spartu-oalelor, dar altfel nu iese

Prim-ministrul ucrainean Denis Șmîhal a dat publicității decizia Cabinetului de Miniștri de a trece toate activele rusești de pe teritoriul Ucrainei în gestiunea întreprinderii de stat Fondul Național de Investiții.

„Cu toți partenerii noștri vorbim despre marele Plan de redresare a Ucrainei. Consiliul Național de Recuperare și grupurile sale de lucru au început deja activitatea. Presupunem că activele și fondurile rusești confiscate vor deveni una dintre principalele surse de constituire a Fondului”, a spus Șmîhal la o ședință guvernamentală de marți.

„Vom lua tot ce deține Rusia în țara noastră și vom folosi aceste fonduri pentru a ne consolida armata, a sprijini oamenii și a ne reface țara”, a spus premierul.

Și tu, prietene Yusheng?::

Fostul ambasador chinez în Ucraina, Gao Yusheng, a criticat într-un discurs la un forum intern al Academiei Chineze de Științe Sociale de Stat invadarea Ucrainei de către Rusia, considerând înfrângerea finală a Rusiei drept o chestiune de timp. Despre aceasta a scris The Washington Post, citând o sursă media, Phoenix, din Hong Kong. Cu toate că postarea a fost eliminată la scurt timp, rămâne versiunea arhivată.

Fostul ambasador consideră că acțiunile militare ale Rusiei duc spre înfrângere din cauza eșecurilor în sfera economică, militară și politică. „Pe zi ce trece, războiul continuă a fi tot mai scump pentru Rusia”, a spus el. Potrivit diplomatului, dorința lui Putin de a domina spațiul fostei Uniuni Sovietice a rezultat în „încălcarea repetată a integrității teritoriilor și suveranității străine”. În opinia sa, aceasta este cea mai mare amenințare la adresa păcii, securității și stabilității în Eurasia. Washington Post notează că aprecierile fostului ambasador în vârstă de 75 de ani reprezintă o abatere rară de la poziția oficială a Chinei de a-și menaja partenerul diplomatic apropiat.

„Unitatea slavă” s-a dovedit a fi o „lume rusă”

A demarat procesul de eliminare a monumentului „Trei surori” din Senkovka, regiunea Cernihiv, Ucraina. Procedura prevede că monumentul dedicat „prieteniei popoarelor” din Ucraina, Rusia și Belarus va fi radiat din lista de monumente de importanță locală. Documentele vor fi transmise Ministerului Culturii și Politicii Informaționale, după care va urma demolarea construcției.

Monumentul „Trei surori” (Monumentul prieteniei) de la intersecția granițelor celor trei state, a fost ridicat în august 1975 în cinstea „prieteniei celor trei popoare”. În fiecare an, până în 2016, în ultima sâmbătă a lunii iunie, la monument se ținea festivalul „Unitatea slavă”.

Nici brânză/gaze pe bani, iar de frăție, nici vorbă

Operatorul sistemului de transport al gazelor din Ucraina a raportat că stația Sohranivka pe linia Yamal – Europa și stația de compresoare de graniță Novopskov se află pe teritoriile ocupate, ceea ce absolvă partea ucraineană de orice răspundere față de activitatea gazelor prin punctele numite. În special, invadatorii se amestecă în procesele tehnologice și efectuează extracții neautorizate a gazelor.

Compania a subliniat că nu poate controla activele situate în teritoriile ocupate. „Mai mult, intervenția forțelor de ocupație în procesele tehnologice, modificările modurilor de funcționare ale instalațiilor de transportare a gazelor, inclusiv sustrageri neautorizate de gaze din fluxul de tranzit, au pus în pericol stabilitatea și securitatea întregului sistem de transport al gazelor din Ucraina”, se spune în mesaj.

Totodată, partea poloneză a informat că Polonia este gata să se descurce fără gazul furnizat din Germania prin gazoductul Yamal-Europa. Acest lucru a fost anunțat de ministrul climei și mediului din Polonia Anna Moscva. Instalațiile de depozitare a gazelor din Polonia sunt acum pline în proporție de 85%.

Preocupată de teritorii străine, Rusia n-are timp de valorificarea tundrei

Poziția Rusiei cu privire la dorința Kievului de a adera la UE s-a schimbat, acum este similară cu poziția privind aderarea Ucrainei la NATO, a declarat Dmitri Polianski, reprezentant adjunct al Rusiei la ONU. El a mai spus că, de îndată ce Finlanda și Suedia vor deveni membre NATO și unitățile alianței vor fi acolo, aceste teritorii vor deveni o posibilă țintă pentru armata rusă. „Dacă amenințați o putere nucleară, trebuie să luați în considerare toate opțiunile”, a adăugat Polianski.

În paralel, politicienii finlandezi au primit avertismente că, în cazul unor mișcări de aderare la NATO, Rusia ar putea opri livrările de gaz încă de vineri, 13 mai, scrie Iltalehti.