logo

Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 11 august


https://www.ipn.md/index.php/ro/razboiul-din-vecinatate-cronica-ipn-de-ieri-pana-azi-7978_1091622.html

Totul a fost bine, până au sărit în aer, dar n-au zburat

Se estimează că în urma exploziilor de pe aerodromul Saki din Novofedorivka din Crimeea ocupată, au fost distruse aproximativ zece avioane de luptă și un depozit de muniții aviatice. Despre aceasta a vorbit pe 10 august speakerul comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iurii Ignat.

Potrivit acestuia, pe aerodrom erau amplasate avioane Su-30SM, Su-24, Il-76, care zilnic părăseau solul. „Din explozia văzută în videoclip, este clar că a fost lovit armamentul aviației, care a detonat puternic. Și dacă acolo au mai fost distruse o duzină de aeronave, aceasta e o adevărată mică victorie”, a declarat oficialul.

Institutul American pentru Studierea Războiului (ISW) consideră că Kremlinul nu atribuie Ucrainei distrugerea aerodromului din Crimeea, deoarece aceasta ar fi o dovadă a ineficienței sistemelor de apărare aeriană rusești, așa cum a fost în cazul scufundării crucișătorul Moskva.

„Simultaneitatea exploziilor în două locații diferite exclude, probabil, versiunea oficială rusă a unui incendiu accidental, dar nu exclude nici sabotajul, nici lovitura cu rachete cu rază lungă de acțiune”, spun analiștii. ISW sugerează că Ucraina ar fi putut să-și modifice rachetele „Neptun” pentru utilizare la sol, așa cum au făcut rușii cu rachetele antinavă și antiaeriene, dar nu există dovezi la moment”.

Butoiul cu pulbere se cheamă CNE Zaporojie

Tirul de artilerie și cu rachete a afectat toate cele șapte componente indispensabile ale securității nucleare și de radiație ale stației electrice nucleare de la Zaporojie, a recunoscut Agenția pentru energie Atomică (AIEA) Totodată, instituția afirmă că, în prezent, nu există nicio amenințare nucleară imediată la centrala nucleară Zaporojie, spune AIEA.

Conducerea rusă acuză armata ucraineană de bombardarea centralei nucleare, fără a furniza dovezi. Kremlinul spune că alte țări ar trebui să influențeze Ucraina „pentru a preveni continuarea unor astfel de bombardamente”.

Miniștrii de externe ai țărilor G7 au emis o declarație cu privire la situația de la centrala nucleară Zaporojie, în care cer Rusiei să returneze Ucrainei controlul asupra centralei: „Cerem ca Rusia să întoarcă imediat Ucrainei controlul deplin asupra centralei nucleare de la Zaporojie, precum și asupra tuturor instalațiilor nucleare din cadrul granițelor recunoscute internațional ale Ucrainei pentru a asigura funcționarea lor sigură și fiabilă”.

Forțele Armate ale Ucrainei ar putea să taie liniile electrice de la centrala nucleară Zaporojie dacă Rusia începe să o deconecteze de la sistemul energetic ucrainean, a declarat șeful Energoatom, Petr Kotin: „Și cred că aceasta va fi decizia corectă din punctul de vedere al Ucrainei”.

Rușii vor să ucidă din fașă dronele „Bairaktar”

Guvernul ucrainean a aprobat recent un acord bilateral privind construcția unei uzine de drone „Bayraktar” în Ucraina și l-a trimis Parlamentului pentru ratificare, potrivit unui anunț făcut de ambasadorul ucrainean la Ankara, Vasili Bodnar.

În replică,
Rusia a declarat că va distruge uzina. Potrivit luiDmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Rusiei, „un astfel de obiect va deveni, cel mai probabil, subiectul demilitarizării și nu va face decât să prelungească suferința ucrainenilor, dar nu va contribui la evitarea obiectivelor „operațiuni militare speciale”.

Pe mare, se fură ca-n codru grâul ucrainesc

Cerealele furate din Ucraina sunt transportate de 87 de nave cargo, a declarat ambasadorul ucrainean în Liban, Igor Ostaș. Potrivit acestuia, în schemă sunt implicate țările din Orientul Mijlociu, inclusiv Turcia, și trupele ruse: „Există un sistem criminal care transportă constant cereale furate din Ucraina... E vorba despre nave, în special, siriene, rusești și nu numai”.

Totodată, pe parcursul celor nouă zile ale coridorului de cereale, peste 370.000 de tone de produse agricole au fost exportate din porturile ucrainene, a declarat Serhiy Bratciuk, speaker-ul administrației din Odesa.

Le dai vize, da ei vin cu tancul!

Ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba, a cerut tuturor țărilor UE și G7 să nu mai elibereze vize cetățenilor ruși: „Președintele Zelensky are dreptate când insistă asupra acestui lucru. Majoritatea rușilor susțin războiul împotriva Ucrainei. Ar trebui să fie lipsiți de dreptul de a trece frontierele internaționale până nu învață să le respecte”.

UE discută posibilitatea includerii unei interdicții privind eliberarea vizelor Schengen cetățenilor ruși în cel de-al șaptelea pachet de sancțiuni, a comunicat guvernul german: „Încă nu există o poziție unică în această problemă, inclusiv din partea guvernului federal”.

Andrij Ermak, șeful administrației prezidențiale a Ucrainei, a spus că interdicția de vize Schengen pentru ruși este un obiectiv prioritar al noului pachet de sancțiuni UE: „Un adevărat rezident al URSS ar trebui izolat de lumea civilizată”.

Rămâi cu ce ai, Amnesty...

Co-fondatorul subdiviziunii suedeze al Amnesty International, Per Vestberg, a declarat că părăsește postul din cauza raportului scandalos privind Forțele Armate ucrainene: „Sunt membru al Amnesty de aproape 60 de ani. Din cauza declarațiilor instituției despre războiul din Ucraina, îmi închei cu inima grea cooperarea lungă și fructuoasă”.

Mașina rusească de război cere voluntari/carne

Serviciile de informații britanice raportează că, pentru a sprijini operațiunea din Ucraina, Rusia este în curs de constituire a unei noi mari formațiuni de forțe terestre - Corpul 3 de armată cu sediul în Mulino, regiunea Nijni Novgorod.

Unitatea are la bază batalioanele de „voluntari”, care sunt recrutați în toată țara. Potențialilor recruți li se oferă bonusuri în numerar după ce sunt trimiși în Ucraina. Analiștii notează că un corp al armatei ruse este format de obicei din aproximativ 20 de mii de militari, dar este puțin probabil ca corpul 3 de armată să atingă acest număr și nu va avea un efect decisiv.