logo

Războiul de pe Nistru nu a putut fi evitat, opinii


https://www.ipn.md/index.php/ro/razboiul-de-pe-nistru-nu-a-putut-fi-evitat-opinii-7978_1018695.html

Războiul de pe Nistru, care a început în data de 2 martie, cu 23 de ani în urmă, nu putea fi evitat, deşi autorităţile Republicii Moldova au făcut tot posibilul pentru a-l aplana. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul unei ediţii speciale de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Preşedintele Asociaţiei Veteranilor Războiului din 1992 „Tiras-Tighina”, Anatolie Caraman, a declarat că forţele separatiste au folosit drept pretext un accident provocat de un minor la o discotecă din Dubăsari. „Un copil obraznic a luat pistolul, s-a dus la discotecă şi a împuşcat în oameni. La faţa locului au venit poliţiştii noştri, dar şi şeful miliţiei din republica autoproclamată, care a fost împuşcat de acel copil obraznic. Nu noi am început războiul. Rusia nu se putea împăca cu pierderea fostelor republici unionale. Aşa că acel incident la discotecă a servit drept pretext. Conducerea noastră a făcut atunci tot posibilul ca să nu avem un război cu Rusia”, a spus Caraman.

Fostul ministru-adjunct de interne, Ghenadie Cosovan, a precizat că în general conflictul a început mai înainte de 2 martie. „Până atunci am avut mai multe atacuri asupra comisariatelor de poliţie din Râbniţa, Grigoriopol, Tiraspol, Dubăsari. Mai mulţi poliţişti au fost torturaţi. Cu o zi înainte gardiştii transnistreni au împuşcat un om. La faţa locului venise şi acel şef al miliţiei, care s-a arătat mirat că victima fusese ţintită în cap. A doua zi avea să fie omorât el şi să înceapă războiul”, a comunicat fostul poliţist.

Victor Puşcaş, care în perioada respectivă deţinea funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului de la Chişinău, consideră că Federaţia Rusă a pregătit din timp transformarea Transnistriei într-o enclavă rusească. „În regiunea transnistreană au fost concentrate mai multe unităţii industriale de importanţă unională. Treptat, populaţia băştinaşă a fost înlocuită cu ruşi, care au fost aduşi să muncească la aceste întreprinderi. Înainte de a începe războiul, a fost declanşată o adevărată teroare împotriva celor care refuzau să se conformeze regimului separatist, ajungându-se până la acea că li se refuza să li se vândă pâine şi lapte. Oricum, nu susţin opiniile celor care afirmă că nu era nevoie să luptăm şi trebuia de cedat Transnistria fără jertfe omeneşti. S-a luptat pentru fiecare petic de pământ. Acum, în unele locuri, lăţimea teritoriului separatist ajunge la 7 şi chiar la 4 kilometri”, a declarat Puşcaş.