logo

Războiul de pe Nistru descris în expoziţie fotografică


https://www.ipn.md/index.php/ro/razboiul-de-pe-nistru-descris-in-expozitie-fotografica-7967_1011231.html

Războiul de pe Nistru este descris în detalii prin intermediul expoziţiei fotografice, vernisată de către fotojurnalistul Nicolae Pojoga la Centrul expoziţional „Brâncuşi”. Expoziţia „Din Senin” a fost lansată duminică, 2 martie, când sunt comemorate victimele războiului de pe Nistru din anul 1992, transmite IPN.

Expoziţia conţine 62 de fotografii alb-negru făcute în intervalul martie – iulie 1992, în mai multe locuri din dreapta şi stânga Nistrului. Cele mai multe dintre ele reprezintă genul „single” pentru ştiri fotografice distribuite în presa scrisă de atunci.

Nicolae Pojoga a declarat că atunci, în 1992, şi-a găsit curaj şi şi-a pus ca scop să fie cât mai onest în ceea ce face în profesie şi să rămână în viaţă.

Prezent la eveniment, ministrul afacerilor interne, Dorin Recean, a menţionat că, după 22 de ani, regiunea transnistreană rămâne un focar de conflicte şi provocări. „Această expoziţie arată o altă dimensiune a acestui conflict. Ceea ce s-a întâmplat acum 22 de ani putem să vedem în detalii în fotografii. Ele ne ajută să înţelegem cum aceste conflicte ne afectează viaţa şi ce trebuie să facem ca să nu mai aibă loc astfel de conflicte”, a spus ministrul.

Deputatul PL,Corina Fusu, a menţionat că Nicolae Pojoga este un artist şi un cetăţean adevărat, pentru că a riscat să fie alături de ostaşi pe câmpul de luptă. „Aceşti oameni nu au fost bine pregătiţi din punct de vedere al profesiei de militar, au fost oameni simpli, care au luptat pentru statul lor micuţ şi tânăr. Aceste fotografii sunt o părticică mică a memoriei şi a evenimentelor de atunci”, a menţionat parlamentarul.

Jurnalista Valentina Ursu a spus că fotografiile reprezintă o carte adevărată care vorbeşte despre războiul de pe Nistru. „A fost un adevărat război, pentru că cetăţenii au luptat ca să apere integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova. Uneori fotografiile vorbesc mai mult decât ceea ce e scris cu peniţa”, a spus jurnalista. Valentina Ursu a recomandat ca toţi cei care au făcut fotografii atunci să editeze o carte cu acestea, pentru că cetăţenii trebuie să cunoască trecutul şi viitorul.

Nicolae Pojoga este fotojurnalist în medii periodice locale şi internaţionale, stringer pentru Reuters, AP, EPA, BBC, Rompres, jurnalist şi editor în agenţii de ştiri, expert regional în probleme de etică şi libertate a presei. De asemenea, Nicolae Pojoga este fondator al agenţiei de fotojurnalism „Argus”, care în anii 1991-1993 a activat în Riga, Vilnius, Nagorno-Karabakh, Moldova şi Rusia.