logo

Râurile din Ucraina – repere ale ecosistemelor râurilor montane din Europa


https://www.ipn.md/index.php/ro/raurile-din-ucraina-repere-ale-ecosistemelor-raurilor-montane-din-7967_1078992.html

Râurile fluviale din Ucraina au rămas ecosisteme puțin modificate și sunt puținele ecosisteme care au reușit să evite transformarea pe scară largă. Astăzi ele pot fi repere ale ecosistemelor râurilor montane din Europa și tocmai aceasta este valoarea lor principală. De această părere este biologul Oxana Stankevich-Volosianciuk, de la ONG „Ecosfera”, Ujgorod, Ucraina.

Într-un webinar online, Oxana Stankevich-Volosianciuk, a menționat că hidroenergia la scară mică a primit un al doilea avânt în Carpați după aproape jumătate de secol de liniște. Expeta aprobă faptul că trebuie înlocuită energia „murdară” din carbon cu energie regenerabilă „verde”, dar în condițiile Carpaților este necesar să se construiască o rețea puternică de cascade de centrale hidroelectrice mici pe fiecare pârâu de munte.

Anume un astfel de proiect la scară largă a fost prezentat de autoritățile regionale în 2012. Era vorba de 360 HC mici, cu o duzină de rezervoare în zona superioară a râurilor. Acest proiect nu a găsit sprijin nici din partea comunității de mediu, nici din partea comunității științifice, nici printre comunitățile locale. S-a întâmplat pentru că implementarea acestui proiect ar însemna utilizarea țintită doar a unui singur serviciu ecosistemic – hidroenergia, în detrimentul pierderii tuturor celorlalte servicii ecosistemice asigurate de râurile montane din Carpați. Impactul negativ al centralelor hidroelectrice asupra râurilor montane din Carpați este observat pe exemplul unei scăderi a biodiversității și a unei scăderi a numărului de specii, a apariției speciilor invazive în decurs de un an sau doi de la darea în exploatare a obiectului. Orice ingerință în viața râului duce la anumite pierderi. Și cea mai importantă dintre acestea este pierderea serviciilor de reglementare a ecosistemului, care sunt esențiale pentru adaptarea la schimbările climatice.

Oxana Stankevich-Volosianciuk menționează că pentru prima dată a fost realizată cartografierea pilot a principalelor ecosisteme ale bazinului râului Uj. Este un râu transfrontalier cu caracteristici pronunțate ale unui râu de munte în zonele superioare și medii și cu caracteristicile unui râu plat în zonele inferioare, a cărui parte principală este în Slovacia vecină.

Serghei Savcenko de la Centrul Național Ecologic din Ucraina, a menționat că, în cadrul proiectului „Impactul hidroenergiei asupra ecosistemelor fluviale și a serviciilor ecosistemice – câteva rezultate ale proiectului internațional implementat în cadrul schemei de re-grantare a Forumului societății civile în Parteneriatului Estic al Uniunii Europene” a fost propus și prezentat un algoritm pentru prelucrarea datelor din serviciul „Globul terestru Copernicus” cu scopul de a determina tipurile de ecosisteme conform clasificării MAES.

De asemenea, sunt prezentate rezultatele cartografierii pilot a ecosistemelor bazinelor hidrografice Uj (Ucraina) și Kura (Azerbaidjan și țările adiacente) în conformitate cu algoritmul propus, folosind date din „Globul terestru Copernicus”. Pe baza cartografierii, sunt identificate tipurile predominante de ecosisteme de bazin și se indică procentajul acestora.

Webinarului internațional „Evaluarea serviciilor ecosistemice ale bazinelor hidrografice – oportunitate de a evalua impactul real al hidroenergiei asupra mediului” a fost desfășurat la finalizarea proiectului „Impactul hidroenergiei asupra ecosistemelor fluviale și a serviciilor ecosistemice – câteva rezultate ale proiectului internațional implementat în cadrul schemei de re-grantare a Forumului societății civile în Parteneriatului Estic al Uniunii Europene”.