logo

Rata de vaccinare contra COVID-19 cu prima doză de vaccin constituie 12,7%


https://www.ipn.md/index.php/ro/rata-de-vaccinare-contra-covid-19-cu-prima-doza-7967_1082683.html

De la începutul campaniei de imunizare contra noului coronavirus, în Republica Moldova au fost administrate aproape 697 de mii de doze de vaccin. Rata de acoperire cu prima doză de vaccin constituie 12,7%, iar cu ambele doze – 7,6%. În săptămâna 21-27 iunie, numărul de vaccinări cu prima doză s-a dublat în comparație cu săptămâna precedentă. Datele au fost prezentate marți, 29 iunie, de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică, transmite IPN.

Din numărul total de persoane vaccinate, 47% sunt femei și 53% sunt bărbați. Potrivit specialiștilor de la ANSP, în total au fost raportate 1 425 de reacții adverse post-imunizare, dintre care 93% sunt forme ușoare, iar aproape 7 % forme moderate.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Igor Curov, a îndemnat populația să se vaccineze, în condițiile în care în multe state se atestă o creștere a numărului de pacienți infectați cu varianta Delta a noului coronavirus. Vaccinurile disponibile au efect și asupra acestei tulpini. „Cu părere de rău, cetățenii care nu au fost vaccinați fac forme grave”, a notat Igor Curov.

Secretarul de stat a mai spus că primele probe, pentru a stabili dacă noua tulpină indiană (Delta) a virusului SARS-CoV-2 este prezentă în Moldova, au fost prelevate probe și transmise pentru secvențiere în Germania. Rezultatele urmează să fie prezentate în timpul apropiat. De asemenea, vor mai fi prelevate probe.

Până în prezent, Republica Moldova a recepționat peste un milion de doze de vaccin contra COVID-19, mai bine de jumătate dintre ele fiind Astra Zeneca.

Igor Curov a precizat că procesul de achiziționare a acelor 700 de mii de doze de vaccin Pfizer se află în etapă finală, actualmente fiind discutată deja livrarea. De asemenea, autoritățile discută și achiziționarea unui lot de 700 de mii de doze de vaccin Sputnik V. Însă, potrivit responsabilului, procesul este mai lent, întrucât există dificultăți cu privire la capacitățile producătorului. 

Conform datelor Ministerului Sănătății, până pe 28 iunie, în Republica Moldova s-au înregistrat 256 614 cazuri de infectare cu noul coronavirus. Bilanțul deceselor asociate COVID-19 este de 6 187.