Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt se menține la nivelul de 6% la sută anual. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de către Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei în cadrul ședinței din 19 septembrie, transmite IPN.
Potrivit BNM, se mențin ratele de dobândă la creditele overnight la nivelul de 8% anual și la depozitele overnight la nivelul de 4% anual.
De asemenea, se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 34% din baza de calcul.
Norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă se menține la nivelul actual de 45% din baza de calcul.
„Decizia respectivă este adoptată din perspectiva continuării propagării măsurilor de relaxare a politicii monetare din ultima perioadă și urmărește ancorarea anticipărilor inflaționiste și asigurarea condițiilor monetare necesare pentru a readuce și a menține inflația în proximitatea țintei inflației de 5% pe termen mediu”, precizează BNM.
Instituția mai menționează că decizia este orientată spre stimularea cererii agregate, inclusiv prin încurajarea consumului și echilibrarea economiei naționale.
„Informațiile macroeconomice noi confirmă validitatea ultimei prognoze, precum și tendința dezinflaționistă anticipată. Perspectiva de susținere economică este condiționată de atenuarea prețurilor de consum și de tendința anticipată de diminuare a acestora, alături de persistența lichidităților excesive și scăderea în continuare a ratelor dobânzilor”, se mai arată într-un comunicat de presă.
BNM precizează că la ședința următoare de politică monetară din 7 noiembrie va examina oportunitatea diminuării în continuare a ratei de bază. „Magnitudinea acesteia va depinde de informațiile noi privind economia globală, precum și cele din mediu intern cum ar fi: volumul ajutorului financiar al statului pentru perioada rece a anului curent și viitor, dinamica tarifelor la gazele naturale, energia electrică și agentul termic, dinamica ratelor dobânzilor, precum și evoluția volumului creditelor acordate. Totodată, deciziile privind rectificarea bugetului de stat pentru anul 2023 și trasarea orientărilor pentru anul 2024, la fel, vor avea un impact semnificativ asupra conduitei politicii monetare”, menționează Banca Națională.