logo

Rata anuală a inflației a scăzut până la 22% în martie


https://www.ipn.md/index.php/ro/rata-anuala-a-inflatiei-a-scazut-pana-la-22-7966_1096904.html

Rata anuală a inflației a scăzut de la 30,2% în decembrie 2022 până la 22% în martie 2023. Inflația efectivă în trimestrul întâi al anului curent a fost cu 0,9 puncte procentuale mai înaltă decât prognoza. Banca Națională a Moldovei precizează că abaterea valorii efective a inflației de la cea prognozată a fost cauzată în mare parte de prețurile reglementate ca urmare a reflectării de către Biroul Național de Statistică a compensațiilor acordate consumatorilor la gazul natural, energia termică și electrică, transmite IPN.

Conform datelor publicate de BNS, rata anuală a inflației în aprilie 2023 a fost de 18,1%, inferioară anticipărilor BNM. Pe componente, prețurile la produse alimentare au crescut cu 16,4% anual, la mărfuri nealimentare – cu 10,6%, iar la servicii prestate populației – cu 33,2%.

Potrivit BNM, creșterea tarifelor cu efectele lor secundare, războiul din Ucraina, seceta din vara trecută și majorarea accizelor la începutul anului mențin inflația cu mult deasupra țintei. Însă, cererea dezinflaționistă începând cu mijlocul anului 2022 și aprecierea leului de la începutul acestui an continuă să atenueze din presiunile factorilor menționați.

„Prognoza curentă se bazează pe un context economic extern mai bun, dar sub nivelul potențial și cu multe riscuri și incertitudini. Înăsprirea monetară în economiile avansate și cererea încă joasă în China umbresc perspectivele economiei mondiale. Prețurile internaționale scad, datorită risipirii riscurilor și unui consum mai mic față de oferta înaltă pe mai multe segmente. Prognoza privind economia zonei euro s-a îmbunătățit”, se menționează într-un comunicat de presă.

BNM anticipează că prețurile de consum vor încetini în perioada următoare, cel puțin pe fonul unei cereri interne joase, scăderii tarifului la energia electrică, efectului bazei înalte din anul trecut, precum și pe fonul încetinirii creșterii prețurilor la produse alimentare ca urmare a anticipărilor unui an agricol pozitiv. Totodată, BNM anticipează la finele trimestrului al treilea 2023 o diminuare a tarifelor la gaze naturale și la serviciile comunal-locative conexe care, împreună cu efectul secundar ale acestora, vor avea un impact dezinflaționist.

Rata anuală a inflației va descrește până la sfârșitul orizontului de prognoză și va reveni în intervalul de variație în trimestrul al patrulea 2023. Această dinamică va fi determinată în mare parte de toate componentele inflației. Cererea agregată va fi negativă până la începutul anului viitor din cauza deteriorării finanțării consumului casnic, cererii externe slabe, dar și a condițiilor monetare mai puțin restrictive, însă va fi stimulată de un impuls fiscal pozitiv redus.

Potrivit Băncii Naționale, riscurile și incertitudinile prognozei sunt înalte, dar balanța riscurilor rămâne a fi dezinflaționistă.