logo

Răspunsul UE trebuie să fie: Da, sunteți bineveniți, haideți să ne apucăm de treabă, eurodeputat


https://www.ipn.md/index.php/ro/raspunsul-ue-trebuie-sa-fie-da-sunteti-bineveniti-haideti-7965_1088302.html

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan consideră că răspunsul Uniunii Europene la cererea de aderare semnată joi de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, trebuie să fie: „Da, sunteți bineveniți, haideți să ne apucăm de treabă”. Potrivit  eurodeputatului Republica Moldova a demonstrat în ultimul an că vrea și poate să implementeze reformele agreate cu UE și că își dorește integrarea europeană. În plus, în aceste zile toți au văzut cum atât autoritățile de la Chișinău, cât și cetățenii moldoveni au acționat în spirit european: au deschis granițele refugiaților din Ucraina care au nevoie de ajutor, le-au oferit apă, hrană, adăpost. „Republica Moldova a dovedit că acționează în baza valorilor și principiilor europene”, menționează Siegfried Mureșan, citat de IPN.

„Nu putem trăi în siguranță în interiorul granițelor celor 27 de state membre dacă nu avem în vecinătatea noastră imediată țări care sunt sigure, stabile și prospere. Am transmis acest lucru în Parlamentul European de foarte multe ori în ultimii ani. Acum însă Uniunea Europeană începe să înțeleagă mai bine importanța Republicii Moldova pentru siguranța noastră. Trebuie să ne folosim de această oportunitate”, a notat europarlamentarul.

Siegfried Mureșan notează că Republica Moldova este condusă de o majoritate politică proeuropeană fiindcă cetățenii au votat acest lucru în proporție covârșitoare la ultimele alegeri parlamentare și prezidențiale. Potrivit lui, cererea de aderare semnată joi este, deci, expresia dorinței majorității cetățenilor săi. Astfel, în acest context, răspunsul UE firesc la cererea de aderare trebuie să fie „da”.

Oficialul a precizat că pentru aderarea la Uniunea Europeană sunt, evident, mulți pași de făcut. Atât din partea Republicii Moldova, cât și din partea Uniunii Europene. Dar nu trebuie să sperie acest proces mai dificil fiindcă el nu a fost niciodată cel mai mare impediment al aderării Republicii Moldova la UE. În viziunea sa, cel mare impediment a fost până acum lipsa unei clase politice la Chișinău care să vrea să reformeze și să modernizeze țara. „Vedem că acest lucru s-a schimbat în bine în ultimul an”. Un alt impediment a fost lipsa de încredere a liderilor europeni în clasa politică de la Chișinău. „Vedem acum că președinta și Guvernul Republicii Moldova se bucură de încredere din partea liderilor europeni. Președinta Maia Sandu a fost primită de liderii europeni în ultimul an la Bruxelles, la Paris, la Berlin și în alte capitale europene. Mai mulți politicieni importanți au venit la Chișinău în ultima perioadă”.

Chiar și până la aderarea propriu-zisă, în timp ce sunt parcurse etapele de aderare, vor apărea deja beneficii concrete pentru cetățenii Republicii Moldova. „Spre exemplu, eu am propus în urmă cu patru săptămâni o etapă preliminară de aderare, sub forma integrării în piața internă europeană. A adera la piața internă europeană înseamnă că Republica Moldova și cetățenii săi s-ar bucura nelimitat de avantajele pieței unice. Mai exact, produsele moldovenești ar putea fi exportate nelimitat, fără niciun fel de limite și cote, în Uniunea Europeană. Iar produsele europene ar ajunge mai ușor și la un preț mai mic în Republica Moldova. Prin această aderare, am avea în Republica Moldova standarde de calitate și de mediu exact ca în Uniunea Europeană, ceea ce ar duce la o creștere a calității vieții oamenilor. Nu în ultimul rând, aderarea la piața internă ar oferi cetățenilor din Republica Moldova libertatea de a munci, de a studia și de a se stabili oriunde în Uniunea Europeană, mult mai ușor decât o pot face până acum”, a mai spus Siegfried Mureșan.

Președintele țării, Maia Sandu, premierul Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, au semnat joi seara cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Șefa statului a declarat că, „dacă unele decizii au nevoie de timp, altele trebuie luate prompt și hotărât, folosind oportunitățile oferite de peisajul schimbător al lumii”. „Republica Moldova trebuie să aibă un parcurs european clar. Suntem pregătiți să facem totul pentru realizarea acestui obiectiv național fundamental. Cetățenii au ales această opțiune. Ei văd viitorul țării noastre în UE”, a declarat Maia Sandu.