R. Moldova va fi străbătută de o şosea care va uni reţeaua de drumuri europene cu cea asiatică
https://www.ipn.md/index.php/ro/r-moldova-va-fi-strabatuta-de-o-sosea-care-va-uni-reteaua-de-drumuri-europene-cu-7966_963227.html
R. Moldova va participa la construcţia unei şosele care va uni reţeaua de drumuri europene cu cea asiatică. Despre aceasta s-a discutat în cadrul vizitei în R. Moldova a secretarului general al Secretariatului Internaţional Permanent al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN) Leonidas Chrysantopoulos.
În cadrul unui briefing organizat miercuri, 24 ianuarie, la Chişinău, Chrysantopoulos a anunţat că a avut întrevederi cu mai mulţi oficiali ai RM. Discuţiile s-au referit în special la cele 2 proiecte - cel de construcţie a şoselei de centură de 7100 km, care va uni reţeaua de drumuri europene cu cea asiatică, precum şi despre realizarea proiectului de dezvoltare a căilor maritime, prin construcţia porturilor maritime, proiecte ce au ca scop corelarea transportului maritim cu cel terestru.
Referindu-se la primul proiect, oficialul OCEMN a spus că şoseaua de centură va parcurge teritoriile a 10 state membre ale organizaţiei şi va duce spre fortificarea relaţiilor comerciale în interiorul ţărilor membre şi la dezvoltarea turismului. După ce va fi semnat memorandumul cu toate statele participante, va fi creat un comitet coordonator care va solicita statelor participante să prezinte devizul de cheltuieli necesare pentru realizarea proiectului în ţara respectivă. După aceasta se va decide nivelul de cheltuieli ce va putea fi acoperit de ţara respectivă şi cheltuielile care vor fi acoperite de organizaţiile internaţionale.
Viceministrul de Externe, Valeriu Ostalep a spus că la nivel naţional, în R. Moldova a fost creat un grup de lucru interministerial în acest sens. Acesta va elabora proiectul privind cheltuielile necesare şi traseul pe care-l va urma şoseaua de centură, a menţionat el.
Cooperarea Economică a Mării Negre (CEMN) a fost oficial lansată, prin semnarea Declaraţiei de la Istanbul, la 25 iunie 1992. La 30 aprilie 1999, la Reuniunea miniştrilor de externe din statele CEMN de la Tbilisi, a fost înfiinţată OCEMN, care a devenit o structură regională de cooperare în domeniul economic. OCEMN a abţinut statutul de observator la ONU începând cu 8 octombrie 1999.