R. Moldova trebuie să manifeste prudenţă sporită faţă de posibilele iniţiative ale Rusiei în ceea ce priveşte reglementarea conflictului transnistrean, cred experţi de la Chişinău
https://www.ipn.md/index.php/ro/r-moldova-trebuie-sa-manifeste-prudenta-sporita-fata-de-posibilele-initiative-al-7965_971213.html
Un grup de experţi de la Chişinău recomandă autorităţilor moldovene să fie foarte prudente în analizarea eventualelor propuneri ale Rusiei care ar viza soluţionarea conflictului transnistrean în afara cadrului legal stabilit de Legea din 22 iulie 2005 privind principiile de bază ale statutului regiunii transnistrene.
De această părere este grupul de experţi în politică externă, reuniţi în cadrul unei mese rotunde pentru a discuta pe marginea conflictului armat dintre Rusia şi Georgia şi a impactului acestuia asupra R. Moldova. Ei şi-au făcut publice opiniile şi concluziile în cadrul unei conferinţe de presă susţinută marţi, 26 august, la Chişinău, transmite Info-Prim Neo.
Experţii susţin că pe fonul conflictului armat ruso-georgian, care a generat o criză politico-militară de proporţii, relaţiile internaţionale vor suferi schimbări profunde, inclusiv în ceea ce priveşte perspectiva şi modalitatea de reglementare a conflictului transnistrean.
În acest context, expertul independent, Vlad Lupan a spus că există probabilitatea ca în timpul apropiat Rusia să propună R. Moldova un nou document de reglementare a conflictului - „un memorandum Kozak 2”. „Negocierile directe ale R. Moldova cu Federaţia Rusă vor da un singur rezultat – Kozak 2. Dacă negociem cu Moscova, trebuie să avem de partea noastră nişte aliaţi capabili să influenţeze Rusia”, a opinat Lupan.
Pe de altă parte, Directorul Executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, Andrei Popov, crede că Moscova nu negociază cu nimeni, pentru că se simte destul de puternică şi în măsură să acţioneze singură.
Potrivit lui Vlad Lupan, acum „Rusia testează terenul şi forţele proprii atât pe plan intern, cât şi pe plan internaţional”, iar în următoarele 2-3 luni aceasta se va bucura de o creştere a imaginii în interior, însă lucrurile vor sta cu totul invers în plan extern.
Într-o poziţie comună a experţilor, aceştia recomandă R. Moldova să identifice cât mai rapid posibil, împreună cu autorităţile de la Kiev şi Bucureşti, formule de compromis pentru a colabora cu vecinii săi, să consolideze colaborarea în cadrul organizaţiilor regionale din care face parte şi Ucraina, în special în cadrul GUAM, dar şi să solicite, prin intermediul unui document oficial, asistenţa UE în cazul în care suveranitatea şi integritatea RM ar fi ameninţate.
Totodată, experţii şi-au anunţat disponibilitatea de a discuta pe larg recomandările cu instituţiile abilitatea ale statului, cu societatea civilă, dar şi cu partidele politice privind impactul schimbărilor actuale asupra securităţii şi intereselor naţionale ale RM.
Între timp, medii internaţionale au anunţat că preşedintele Dmitrii Medvedev a semnat documentul prin care a recunoscut independenţa Abhaziei şi a Osetiei de Sud. Solicitat să se expună pe marginea acestui lucru, Andrei Popov a declarat că Rusia merge pe varianta cipriotă şi că ea va rămâne mult timp izolată de celelalte puteri ale lumii.