R. Moldova riscă să intre într-o nouă stagnare economică dacă nu va atinge standarde mai înalte de dezvoltare umană
https://www.ipn.md/index.php/ro/r-moldova-risca-sa-intre-intr-o-noua-stagnare-economica-daca-nu-va-atinge-standa-7966_962301.html
Dacă nu vor fi atinse standarde mai înalte de dezvoltare umană, R. Moldova riscă să intre într-o nouă perioadă de stagnare economică, având puţine şanse de integrare în Uniunea Europeană sau de realizare a oricărei alte strategii naţionale. Acesta este mesajul principal al Raportului Raportul Naţional de Dezvoltare Umană 2006 „Calitatea creşterii economice şi impactul ei asupra dezvoltării umane”, lansat marţi, 21 noiembrie, la Chişinău.
Raportul, elaborat de Centrul Analitic „Expert-grup” şi Asociaţia pentru Democraţie participativă ADEPT, constată că, în perioada 2000-2006, creşterea economică din RM a fost de o calitate joasă, având un impact relativ modest asupra dezvoltării umane. Deşi în 2001-2005 economia moldovenească a crescut în medie cu 7% anual, legătura dintre creşterea economică şi dezvoltarea umană nu a fost una omniprezentă.
Creşterea economică este cu atât mai calitativă cu cât mai cuprinzătoare este din punct de vedere social şi geografic, constată autorii raportului. Potrivit lor, o creştere economică calitativă asigură un grad înalt de incluziune umană în procesele economice, reduce inegalitatea veniturilor şi incidenţa sărăciei prin majorarea veniturilor păturilor sărace şi contribuie la îmbunătăţirea educaţiei şi sănătăţii populaţiei. Totodată, spun ei, o creştere economică calitativă este durabilă şi din punct de vedere economic, pentru aceasta fiind necesar ca o parte din venitul obţinut să fie reinvestit în menţinerea sau extinderea bazei pentru viitoarea creştere economică.
Documentul este un amplu studiu independent privind evoluţiile economie din R. Moldova, de la declararea independenţei până în prezent, şi impactul acestora asupra dezvoltării umane. Raportul nu se rezumă doar la o trecere în revistă a schimbărilor din economie şi din societate şi la o reflectare a acestora prin date statistice, ci descoperă şi efectele social-umane generate de transformări economice. Raportul arată cum au fost percepute transformările economice de populaţia de rând şi ce influenţe pot avea acestea asupra evoluţiilor ulterioare. Opiniile locuitorilor, exprimate în cadrul unor sondaje de opinie, sunt pe larg utilizate în raport, oferind cititorilor neavizaţi posibilitatea să înţeleagă că dincolo de cortina indicatorilor statistici există oameni reali pe care procesele economice şi de dezvoltare umană îi privesc în modul direct.
Raportul conţine informaţii despre modernizările structurale, situaţia agriculturii, industriei, rolul emigraţiei, profilul regional al creşterii economice, rolul sectorului financiar, dezvoltarea umană în mediul rural şi cel urban, sănătatea populaţiei, educaţia, justiţia, reforma administraţiei publice, investiţiile străine directe.
Raportul a fost elaborat cu sprijinul PNUD Moldova.