R. Moldova n-a putut beneficia până în prezent de noul sistem generalizat de preferinţe GSP+
https://www.ipn.md/index.php/ro/r-moldova-n-a-putut-beneficia-pana-in-prezent-de-noul-sistem-generalizat-de-pref-7965_961199.html
R. Moldova n-a putut beneficia până în prezent de noul sistem generalizat de preferinţe GSP+, acordat de Uniunea Europeană, deoarece nu a existat oferta şi sistemul suficient de dezvoltat care să asigure certificarea calităţii, a declarat recent ministrul Economiei şi Comerţului, Valeriu Lazăr.
Potrivit ministrului, faptul că statul a reuşit să încheie acorduri de liber schimb cu nişte pieţe care cumulativ întrunesc peste 300 milioane consumatori, cu o capacitate de cumpărare foarte mare şi în creştere, este doar o premisă şi nimic mai mult.
„Cu mici excepţii, noi nu am găsit un produs sau un serviciu, în care statul sau sectorul privat ar avea îmbinate suficient cel puţin 4 seturi de politici: regim preferenţial, oferta, promovarea, certificarea”, a spus Lazăr. El a menţionat, însă, că în prezent, efortul de promovare ar fi irosit în zadar, deoarece oferta de produse competitive nu există nici pe pieţele interne. Soluţia propusă de ministru sunt investiţiile, deoarece existenţa unei oferte de produse competitive este imposibilă în condiţiile în care întreprinderile dispun de echipament cu un grad înalt de uzare morală şi tehnologică.
Potrivit ministrului, un alt capitol la care R. Moldova este „corigentă de tot” este imposibilitatea „certificării ca atare” a produselor calitative şi competitive. „Marea noastră greşeală a fost că prea târziu am scos în evidenţă prioritatea unui reforme radicale în infrastructura calităţii şi abia anul acesta ne-am lansat în implementarea unei noi concepţii de armonizare a sistemului infrastructurii calităţii la rigorile europene şi ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului”, a spus Lazăr.
Totodată, ministrul Economiei consideră că, având bugete foarte mici pentru promovare, fără un efort de promovare coerent şi consistent este foarte greu să profiţi de anumite avantaje, deoarece concurenţa pe pieţele din regiune este acerbă.
R. Moldova are semnate 35 de acorduri privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, 38 de acorduri de colaborare comercial-economică, 16 acorduri de liber schimb în ţările CSI şi Pactul Stabilităţii în Europa de Sud-Est. Sistemul generalizat de preferinţe GSP+ este acordat de Uniunea Europeană încă de la
1 ianuarie 2006. Potrivit acordului, 7200 grupe de produse (87,77% din exporturi) obţin acces liber fără aplicarea taxelor vamale pe piaţa UE.