R. Moldova a fost condamnată pentru a 40-a oară de CEDO
https://www.ipn.md/index.php/ro/r-moldova-a-fost-condamnata-pentru-a-40-a-oara-7967_962110.html
R. Moldova a mai fost condamnată într-un dosar la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Completul de judecată al Curţii a decis în unanimitate că R. Moldova a violat trei articole ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului în cazul „Holomiov vs Moldova” şi a decis că reclamantul va primi 25.000 euro pentru prejudicii compensaţii morale şi 800 euro pentru acoperirea cheltuielilor şi costurilor de judecată.
CEDO a stabilit că R. Moldova a încălcat Articolul 3 al CEDO (interzicerea tratamentului inuman şi degradant) prin faptul că autorităţile moldoveneşti nu i-au asigurat cetăţeanului lui Victor Holomiov condiţii medicale potrivite stării sale de sănătate. De asemenea, autorităţile au violat dreptul lui Holomiov la libertate şi securitate inclus în art. 5 şi dreptul la un proces echitabil în limite de timp rezonabile, stipulat de art. 6 al Convenţiei.
Holomiov a depus plângerea la CEDO pe data de 10 august 2005, asistat de avocatul Sergiu Gogu de la Asociaţia „Promo-Lex”. El a reclamat faptul că a fost ţinut în arest ilegal, deşi mandatul său de arest expirase, timp în care nu a beneficiat de îngrijiri medicale indispensabile stării sale de sănătate, fiind deţinut în condiţii inumane şi degradante. Totodată, el a mai reclamat durata procesului penal care i-a fost intentat.
Pe data de 24 ianuarie 2002 Holomiov a fost arestat, fiind suspectat de complicitate şi favorizarea coruperii. Două zile mai târziu, Judecătoria Centru a decis că acesta urma să fie cercetat în stare de arest preventiv. Detenţia sa a fost prelungită de câteva ori până la 23 mai 2002, însă el a rămas în arest şi după această dată, fără ca mandatul de arest să-i fie prelungit. Holomiov a depus numeroase cereri de eliberare, invocând starea precară de sănătate şi imposibilitatea de a primi îngrijirile medicale în închisoare, dar toate acestea au fost respinse. Holomiov suferă de insuficienţă renală cronică. În 2002 şi 2003, un urolog de la Spitalul republican a recomandat efectuarea urgentă lui Holomiov a unei intervenţii chirurgicale la rinichiul drept. O recomandare similară a fost făcută de medicul-şef al închisorii, dar acestea au rămas fără răspuns.
În noiembrie 2004, Holomiov a intrat în greva foamei în semn de protest împotriva tratamentului din închisoare, iar în 2005 Judecătoria de sector a acceptat argumentele sale şi a decis să înlocuiască măsura de arest preventiv cu arest la domiciliu.
Holomiov încă se mai află în arest la domiciliu, iar cazul penal al acestui este în derulare.
Condamnarea R. Moldova de către CEDO în cazul Holomiov este cea de-a 40-a. În urma acestor sentinţe, R. Moldova a achitat sau urmează să achite reclamanţilor din bugetul de stat peste 400 mii euro.