logo

Quo Vadis Moldova? Integrarea europeană, integrarea eurasiatică, sau status quo?


https://www.ipn.md/index.php/ro/quo-vadis-moldova-integrarea-europeana-integrarea-eurasiatica-sau-status-quo-7542_1065104.html

COMUNICAT DE PRESĂ
10.09.2013

 
Ambele piețe, atât UE, cât și CSI, vor rămâne strategic importante pentru Republica Moldova pe termen lung, iar opțiunea integraționistă urmărită nu trebuie să fie în detrimentul oricărei din aceste piețe.

Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP a lansat marți, 10 septembrie, 2013, raportul „Quo Vadis Moldova: Integrarea Europeană, Integrarea Euro-asiatică sau status quo?”,care analizează „la rece” efectele sociale și economice ale aderării Republicii Moldova la Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC) cu UE și Uniunea Vamală „Rusia-Belarus-Kazahstan” (UV RBK).

Autorii raportului au ajuns la concluzia că opțiunea aderării la ZLSAC este mai binevenită din motiv că aceasta va facilita accesul producătorilor autohtoni pe piața comunitară, fără a exclude participarea în cadrul Acordului de comerț liber multilateral cu țările CSI. Astfel, după aderarea la ZLSAC, Republica Moldova va putea avea concomitent regim comercial facilitat cu ambele piețe importante din punct de vedere strategic, precum și cu Turcia care în 2013 a devenit a treia cea mai importantă destinație pentru exporturile moldovenești.

Aderarea la ZLSAC aduce beneficii economice și sociale nete pentru Republica Moldova, în timp ce UV RBK va avea efecte adverse. Astfel, calculele sugerează că, în cazul aderării la ZLSAC, economia Moldovei se va extinde cu circa 6,4%, în timp ce opțiunea UV RBK va determina contractarea acesteia cu 4%. Principalele riscuri ale aderării la ZLSAC țin de declinul în sectorul agroalimentar, unde producția urmează să se diminueze cu circa 3%. Însă, aceste costuri vor fi compensate de beneficiile obținute din alte sectoare mult mai competitive, în special din cel industrial.

Necooperarea autorităților transnistrene în procesul implementării prevederilor ZLSAC va avea efecte adverse asupra economiei regiunii. Circa 45% din exporturile din regiune sunt direcționate spre piața comunitară (în 2012). Astfel, neimplementarea prevederilor ZLSAC va însemna pierderea pieței comunitare de către principalii exportatori transnistreni, contribuind la comprimarea economiei regiunii cu circa 5%.

Este necesară o strategie de comunicare eficientă despre efectele opțiunilor integraționiste, în special în raioanele din stânga Nistrului. Vacuumul informațional existent la moment pe marginea opțiunilor integraționiste, în special în mediul rural și regiunea transnistreană, creează premise pentru manipularea opiniei publice în interese politice. Prin urmare, Guvernul ar trebui să implementeze o strategie activă de informare a populației despre esența și efectele aderării Moldovei la ZLSAC și UV RBK.

Publicația poate fi descărcată la http://expert-grup.org/ro/biblioteca. Detalii suplimentare și interviuripot fi obținute telefonic (022-929-994) sau prin poșta electronică. Persoană de contact: Adrian Lupușor (adrian@expert-grup.org)

 


Această publicație a fost produsă de Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP și Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT)cu suportul financiar acordat de FundațiaSoros-Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Soros-Moldova.