logo

„Puterile negre au răpit din societatea moldovenească șapte persoane”, Liceul Orizont


https://www.ipn.md/index.php/ro/puterile-negre-au-rapit-din-societatea-moldoveneasca-sapte-persoane-liceul-orizo-7967_1067914.html

Administrația Liceului Teoretic Orizon menționează, într-un mesaj postat pe pagina de Facebook, că „în dimineața zilei de 6 septembrie 2018, în Republica Moldova a avut loc un act fără precedent – răpirea oamenilor”. Evenimentele de acum un an au fost „un act incredibil de insolent și monstruos”, „puterile negre au răpit din societatea moldovenească șapte persoane, șapte pedagogi, șapte familii au fost distruse, iar 18 copii ai rămas fără tată”, citează IPN din mesaj.

Cinci dintre cei șapte profesori au avut statut de solicitant de azil, care, conform Convenției de la Geneva, trebuia să le acorde protecția statutului, precizează administrația liceului. „Republica Moldova nu a trecut acest examen, nu am putut demonstra că suntem un stat de drept”, se mai spune în mesaj.

Echipa Orizon precizează că „solicitanții de azil, în mod arbitrar, dimineața, au fost ridicați din case, din drumul spre lucru și duși direct la aeroport, fără acte de identitate, fără control de frontieră, fără explicații, fără acces la justiție și trimiși în Turcia cu un avion fără informații de rută, închiriat și achitat din banii publici”.

„Ca să evităm repetarea acestor fenomene criminale în viitor, trebuie să cunoaștem cine și cum a procedat în această zi tristă din istoria contemporană a Moldovei. Nu-i vom uita pe cei care au comandat, au organizat, au direcționat și au executat această crimă. Nu trebuie să uităm, ca să nu se mai repete”, se mai spune în mesaj.

Administrația instituției de învățământ mai precizează că cei șapte profesori și-au dedicat mulți ani din viață, unii chiar peste 25 de ani, educației unei generații libere și demne, care au promovat Republica Moldova la nivel internațional. Grație muncii lor, steagul Moldovei a fost arborat de sute de ori în diferite colțuri ale lumii, au demonstrat că cel mai mare potențial al Moldovei sunt oamenii intelectuali. „Astăzi, la un an de la acest eveniment tragic, suntem convinși că aceste persoane inocente au suferit doar din cauza că au avut o viziune și nu s-au supus regimului Erdogan”, se mai spune în mesaj.

Administrația liceului își exprimă speranța că „va veni ziua când Republica Moldova va fi aliniată în rând cu țările libere și democratice, când va avea o societate civilă dezvoltată, un sistem de drept impecabil și un stat care există pentru oameni”.