logo

Publicitatea la ţigări va fi permisă doar în spaţii închise


https://www.ipn.md/index.php/ro/publicitatea-la-tigari-va-fi-permisa-doar-in-spatii-inchise-7967_1013551.html

Publicitatea la ţigări va fi permisă doar în magazinele angro, în spaţii speciale, închise, în care se vor comercializa produsele din tutun şi unde nu vor avea acces minorii, transmite IPN.

În cadrul audierilor organizate în Comisia economie, buget şi finanţe a Parlamentului, privind pachetul de legi antitutun, producătorii au solicitat ca publicitatea la ţigări să poată fi afişată în locurile de comercializare a produselor de tutun. Managerul taxe şi impozite  la compania Japan Tobacco International, Ion Borodac, a spus că în Republica Moldova publicitatea la tutun va fi interzisă peste tot, iar singurul loc de comunicare cu consumatorii rămâne punctul de vânzare a ţigărilor.

Ministrul sănătăţii, Andrei Usatâi, a remarcat că pachetul antitutun interzice orice formă directă sau indirectă de publicitate în favoarea produselor din tutun, inclusiv publicitatea la radio şi televiziune, în presa scrisă, în cinematografe. Se interzice publicitatea prin reţele de comunicaţii electronice, publicitatea în exteriorul şi interiorul locurilor de comerţ a produselor din tutun, publicitatea pe mijloacele de transport şi prin intermediul trimiterilor poştale şi publicitatea pe accesoriile de fumat. Andrei Usatâi a mai spus că articolele de tutun trebuie ferite de ochii minorilor, deoarece, potrivit statisticilor, 70% dintre fumători au început a fuma până la atingerea majoratului.

Juristul unei companii de tutun, Sergiu Covali, a solicitat să fie revăzut procentajul de imprimare a pictogramei pe ambalajul pachetului de ţigări. Proiectul propune ca avertismentele combinate privind dauna fumatului să nu ocupe mai puţin de 65% din aria externă a ambalajului. Juristul a spus că acest procentaj este prea mare şi vine în contradicţie cu alte norme legislative, deoarece nu rămâne spaţiu pentru alte inscripţii obligatorii de pe ambalaj.

De asemenea, în cadrul şedinţei s-a decis că va fi schimbată şi legislaţia fiscală. Actualmente, legislaţia prevede preţul maxim pentru articolele de tutun, cu menţiunea ca producătorii să nu depăşească acest preţ. Preşedintele comisiei, Veaceslav Ioniţă, a spus că această normă este o aberaţie, deoarece producătorii de tutun ar trebui să aibă posibilitatea să ridice preţul la ţigări oricât de mult.

De asemenea, plasarea pe piaţă a produselor din tutun cu aromă va fi interzisă. Pachetul vizează şi narghileaua.

Prevederile proiectelor antitutun vor intra în vigoare din 2016.