PSL solicită reacţia partidelor de opoziţie şi a organismelor internaţionale la declaraţiile recente ale şefului statului privind finanţarea ilicită a partidelor politice şi a mass-media
https://www.ipn.md/index.php/ro/psl-solicita-reactia-partidelor-de-opozitie-si-a-organismelor-internationale-la--7965_968288.html
Se cere reacţia partidelor de opoziţie şi a structurilor care monitorizează procesul de democratizare şi, în primul rând, a Consiliul Europei la recentele declaraţii ale preşedintelui Vladimir Voronin, potrivit cărora, Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS )îi revine sarcina contracarării finanţărilor ilicite ale partidelor politice şi mass-media, inclusiv din resurse din afara ţării. Această declaraţie a fost făcută luni, 4 februarie, de către liderul Partidului Social Liberal (PSL), Oleg Serebrian, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la Info-Prim Neo.
Este de la sine înţeles că orice serviciu de securitate urmăreşte siguranţa naţională, posibile intervenţii din exterior, finanţarea unor forţe politice care ar putea periclita siguranţa naţională, dar trebuie atrasă atenţia la maniera în care au fost făcute aceste declaraţii, contextul temporal (în preajma campaniei electorale, imediat după schimbarea conducerii, când unul dintre foştii consilieri ai preşedintelui a fost numit în fruntea acestui serviciu), a declarat Serebrian.
PSL consideră că SIS devine pe bună dreptate un instrument electoral, iar directorul serviciului, Artur Reşetnicov va îndeplini din umbră calitatea de şef neoficial al campaniei electorale a PCRM pentru alegerile din 2009. Partidele politice care vor fi neascultătoare şi vor încurca PCRM, nu vor fi dispuse să coopereze, vor fi primele care vor fi atacate, a declarat Serebrian, menţionând Alianţa „Moldova Noastră” şi Partidul Democrat.
Unul dintre domeniile în care se va opera va fi conturile partidelor, a opinat el. Este clar că o bună parte din operaţiunile financiare la care recurg partidele nu sunt neapărat cele care trec prin conturile bancare. Este o tradiţie proastă, dar care recurge din legislaţia proastă privind finanţarea partidele politice. SIS ştie acest lucru şi urmărind probabil anumite fluxuri financiare, va face uz de anumite prevederi legale pentru a scoate din cursa electorală, unii concurenţi mai importanţi. A găsi lacune în funcţionarea unui partid politic este foarte uşor, inclusiv din cauza imperfecţiunii legislaţiei, a declarat Serebrian.
El a opinat că nervozitatea PCRM se datorează scorului prost înregistrat la alegerile locale generale din 2007, dar şi faptului că opoziţia a reuşit, în pofida greutăţilor, să formeze majorităţi în cea mai mare parte a consiliilor raionale.
Serebrian a anunţat că va face apel către liderii formaţiunilor de opoziţie, în primul rând parlamentare, ca să semneze un demers comun pentru sensibilizarea CoE vizavi de acest caz.
La 31 ianuarie, în cadrul Consiliului Colegial al SIS, Vladimir Voronin a declarat că Serviciului de Informaţii şi Securitate îi revine sarcina contracarării finanţărilor ilicite ale partidelor politice şi mass-media, inclusiv din resurse din afara ţării. Rolul partidelor de opoziţie este foarte important într-o societate democratică, dar numai în condiţiile în care activitatea acestora nu este îndreptată împotriva statului, a spus Vladimir Voronin. Totodată, Preşedintele a accentuat faptul că SIS nu trebuie să se implice în procesele politice, ci să-şi exercite atribuţiile în strictă conformitate cu legislaţia în vigoare, se mai spune în comunicatul preluat de Info-Prim Neo în detalii în dimineaţa zilei de vineri, 1 februarie. Ulterior IPN a publicat opiniile la acest subiect, exprimate de către lideri politici şi conducători ai organizaţiilor neguvernamentale de media.