logo

Protest la CEC: „Diaspora-i cu noi!”, „Lebedinschi la gunoi!”, „Diaspora votează!”


https://www.ipn.md/index.php/ro/protest-la-cec-diaspora-i-cu-noi-lebedinschi-la-8011_1082154.html

Agitaţie în fața sediului Comisiei Electorale Centrale. Membri PAS, ai Platformei DA, PUN, AUR şi altor partide protestează pentru a cere respectarea dreptului la vot în diasporă, după ce Comisia nu a ajuns la un consens privind majorarea numărului secțiilor de votare în afara țării până la 162, păstrând pentru scrutinul din 11 iulie doar 139 de secții. Protestatarii scandează: „Demisia!”, „Vrem să votăm!” „Diaspora-i cu noi!”, „Diaspora votează!”, „Lebedinschi la gunoi! (propunerea de a păstra 139 de secții de votare a parvenit de la secretarul CEC, n.r.)”, „Trădătorul!”, „La puşcărie!”, transmite IPN.

„Să facem front comun şi să cerem revizuirea hotărârii prin care diaspora noastră a fost nedreptăţită. Ne dorim mai multe secţii de votare în diasporă, unde s-au înregistrat sute de mii de oameni, dar şi interzicerea deschiderii pe un teritoriu necontrolat a încă două secţii de votare. Cerem democraţie, iar în democraţie hoţii stau la puşcărie”, a declarat liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, a îndemnat oamenii să protesteze paşnic şi să nu blocheze circulaţia transportului. „Bandiţii nu se liniştesc, au încercat să închidă gura Curții Constituționale, să nu fie stabilită data alegerilor, apoi să spună că nu sunt bani, iar acum, când ne pregătim de alegeri, au venit cu decizia de a deschide 139 de secţii de votare, ceea ce e o insultă, o lovitura, o batjocură faţă de diasporă. Trebuie să insistăm să deschidă mai multe secţii de votare. Dodon are vreo câţiva lingăi, hoţi care au intrat în CEC şi i-au făcut jocul, prin ultima decizie”, a spus Igor Grosu.

Igor Grosu
a avut a avut un mesaj și pentru secretarul general al Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi: „Ai mâncat tot timpul din kulioc (aluzie la punga oferită de Vlad Plahotniuc lui Idor Dodon, în care se prezumă că au fost bani, n.r.), şi când ai fost la preşedinţie, şi la CEC, Dodon te-a hrănit. Ţine minte: tot milionul din diasporă o să te aibă în vecii vecilor de trădător. Ceilalţi membri CEC, treziţi-vă cât nu e târziu din amorţeală impusă de Dodon şi revizuiţi decizia. Daţi diasporei dreptul să voteze”, a mai spus acesta.

Sâmbătă, 5 iunie, după mai multe discuții în contradictoriu în Comisia Electorală Centrală, nu s-au găsit suficiente voturi pentru majorarea numărului secțiilor de votare peste hotare la alegerile din 11 iulie – de la 139 la 162 de secții, așa cum prevedea un proiect de decizie prezentat de președintele CEC, Dorin Cimil. Secretarul general al Comisiei, Maxim Lebedinschi, a insistat pe conservarea situației, cum a fost la ultimul scrutin.