logo

Protest în fața Ambasadei Belarus: „Stop tortura!”


https://www.ipn.md/index.php/ro/protest-in-fata-ambasadei-belarus-stop-tortura-7967_1083621.html

Reprezentanți ai organizației neguvernamentale Amnesty International Moldova au defășurat astăzi un protest pașnic la Chișinău, în fața Ambasadei Republicii Belarus în Republica Moldova. Protestatarii au purtat lozinci, pe care scria: „Free Belarus”, „Stop tortura!”, „Жыве Беларуь”. La fața locului au venit și polițiști, transmite IPN.

Protestararii su spus că au venit să arate solidaritate față de poporul din Belarus. „Astăzi se împlinește un an de la alegerile prezidențiale din Belarus. Timp de un an, peste 30 de mii de oameni au fost închiși și le-a fost încălcat dreptul la libera exprimare. Prin acest protest, am vrut să le demonstrăm că noi suntem cu ei, noi îi susținem și să ne arătăm solidaritatea pentru poporul belarus. Suntem cu ochii pe ei și îi susținem. Acuzațiile de tortură și alte rele tratamente în detenție sunt larg răspândite. Sute de activiști ai societății civile, apărători ai drepturilor omului, participanți la proteste și chiar simpli trecători s-au confruntat cu urmăriri penale nefondate, motivate politic și se află fie în închisoare, fie în arest la domiciliu. În plus, în iulie, guvernul a intensificat un atac dur împotriva societății civile, închizând în mod arbitrar aproximativ 50 de organizații ale societății civile aproape peste noapte”, au spus reprezentanți ai Amnesty International Moldova.


Potrivit AIM, „natura încălcărilor grave ale drepturilor omului comise în Belarus pe o perioadă îndelungată, în special utilizarea pe scară largă a arestării și detenției arbitrare pentru a reprima protestele, precum și utilizarea sistematică a torturii și a altor rele tratamente împotriva deținuților considerați ca având legături cu opoziția,  aduce la ideea că aceste încălcări sunt comise ca parte a unui atac îndreptat împotriva populației civile și, prin urmare, pot constitui crime împotriva umanității”.

AIM cere autorităților din Belarus să o elibereze imediat și necondiționat pe Maryia Kalesnikava și alte sute de persoane reținute sau închise doar pentru că și-au exercitat drepturile, inclusiv dreptul la libertatea de întrunire pașnică și de exprimare, să coopereze pe deplin cu partenerii și organizațiile internaționale, inclusiv cu Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, cu raportorul special al UNHRC privind situația drepturilor omului în Belarus și cu raportorul pentru drepturile omului din cadrul Mecanismului OSCE de la Moscova.

„Comunitatea internațională trebuie să efectueze o examinare complexă a tuturor opțiunilor disponibile și potențiale de responsabilizare, inclusiv, dacă este cazul, prin intermediul jurisdicțiilor penale care aplică jurisdicția universală, pentru a judeca acuzațiile de utilizare deliberată a forței ilegale și uneori letale, de arestare și detenție arbitrară, de tortură și de alte rele tratamente de către membri ai forțelor de ordine din Belarus și să evalueze opțiunile de extindere a unor astfel de jurisdicții”, consideră AIM.