logo

Propuneri pentru a corela oferta educaţională cu cererea pe piaţa muncii


https://www.ipn.md/index.php/ro/propuneri-pentru-a-corela-oferta-educationala-cu-cererea-pe-piata-7967_1017213.html

Problemele din sistemul de învăţământ trebuie rezolvate prin conlucrarea mai multor ministere. Astăzi cererea pe piaţa muncii nu este corelată cu oferta educaţională, iar aceasta duce la faptul că apar tot mai mulţi şomeri cu studii care nu sunt solicitate, în timp ce întreprinderile duc lipsă de muncitori calificaţi. Problemele din sistemul educaţional au fost abordate la o reuniune a Agendei Naţionale de Business, transmite IPN.

Lilia Grigoroi, preşedintele Asociaţiei Contabililor şi Auditorilor Profesionişti, a remarcat că piaţa muncii din Moldova are nevoie acută de contabili calificaţi. Programele de învăţământ trebuie permanent perfecţionate şi este nevoie de o conlucrare strânsă dintre antreprenori şi instituţiile de învăţământ.

Expertul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale, Ghenadie Mocanu,  consideră că Ministerul Educaţiei trebuie să conlucreze cu Ministerul Economiei, care cunoaşte realităţile din mediul de afaceri, dar şi cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, care e la curent cu situaţia de pe piaţa muncii. Ghenadie Mocanu a mai spus că statul trebuie să ofere anumite facilităţi fiscale antreprenorilor care iau studenţii la practică, dar şi anumite contribuţii tinerilor în perioadele de probă înainte de angajare.

Peste 2 săptămâni, vor fi sintetizate toate propunerile făcute de experţi, iar raportul va fi propus atât societăţii, cât şi autorităţilor, pentru consultare în timpul elaborării politicilor din domeniu.