logo

Propunerea de modificare a Constituției este o inițiativă benefică, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/propunerea-de-modificare-a-constitutiei-este-o-initiativa-benefica-opinie-7978_1036921.html

Modificarea Constituției Republicii Moldova pentru a introduce o referință care să indice clar că orientarea strategică a statului este integrarea europeană este o inițiativă benefică pentru țară. În cazul în care în Constituție va apărea o asemenea formulare, aceasta va îngreuna la maximum manevrele pe viitor ale forțelor anti-europene. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Analistul politic Anatol Țăranu susține că chiar dacă aceste forțe anti-europene vor câștiga alegerile parlamentare, va fi destul de greu să schimbe cursul european al țării. „Pentru asta le-ar trebui nu doar să câștige alegerile parlamentare, dar să aibă și o majoritate constituțională, ceea ce este foarte puțin probabil reieșind din acea stare a lucrurilor care astăzi se formează pe scena politică moldovenească”, a declarat Anatol Țăranu.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, a spus că Guvernul actual și-a asumat obligațiunea de a pune în aplicare Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și aceasta este o obligație internațională asumată de către stat. „Neîndeplinirea acestei obligațiuni poate, teoretic, duce și la răspunderea internațională a statului”, a spus Vitalie Gamurari. Potrivit lui, s-a recurs la această propunere de modificare a Constituției pentru a crea încredere în cursul european, pentru a dezminți unele declarații cum că nu se doresc și se mimează reformele.

Doctorul în drept constituțional Nicolae Osmochescu susține că Parlamentul nu este obligat să inițieze un referendum pe această chestiune înainte de a vota modificarea Constituției. Potrivit lui, dacă va exista voință politică și o atitudine responsabilă a deputaților, s-ar putea găsi voturile necesare în legislativ pentru a face modificarea în Constituție, așa cum s-a întâmplat și anterior.

Liderul Partidului Democrat Vlad Plahotniuc a anunțat, marți, 12 septembrie, că PDM va iniția procedura de modificare a Constituției Republicii Moldova, prin introducerea unei referințe care să indice că orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană. În același timp, Partidul Socialiștilor a emis o declarație prin care condamnă inițiativa PDM, pronunțându-se, la rândul său, pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Economică Eurasiatică.