Proprietarii păsărilor de curte care nu se conformă cerinţelor de a ţine orătăniile închise vor fi traşi de luni, 6 martie, la răspundere administrativă
https://www.ipn.md/index.php/ro/proprietarii-pasarilor-de-curte-care-nu-se-conforma-cerintelor-de-a-tine-oratani-7967_958131.html
Proprietarii păsărilor domestice care nu se conformă cerinţelor de a ţine orătăniile închise în curte, vor fi traşi la răspundere administrativă. Cu începere de luni, 06 martie, aceştia vor achita amenzi în valoare de 50 de salarii minime, sau 900 de lei.
Medicul-şef veterinar de Stat din capitală, Radu Mudreac, a comunicat că deşi îndemnurile medicilor veterinari privind închiderea păsărilor au o vechime de peste două luni, ele sunt ignorate. Din acest considerent, spune Radu Mudreac, s-a decis aplicarea amenzilor. Astfel, proprietarii casnici vor plăti 900 lei iar proprietarii întreprinderilor avicole - 120 de salarii minime, ceea ce constituie 2160 lei.
Penalităţile, spune sursa citată, vor fi aplicate conform Codului cu privire la contravenţiile administrative al R.Moldova şi fac parte din planul de măsuri de prevenire a gripei aviare.
La moment, medicii-veterinari, sectoriştii şi reprezentanţii autorităţilor publice locale desfăşoară activităţi de profilaxie în gospodăriile particulare. Aceştia cer cu insistenţă ca gospodari să nu permită ieşiea raţelor, gâştelor în stradă, la baltă, râu, la iazuri, precum şi „plimbările” găinilor în afara curţilor, pentru a evita contactul orătăniilor cu păsările călătoare şi eventuala lor infectare cu gripa aviară. În următoarele două-trei săptămâni se aşteaptă întoarcerea, de la iernat, a graurilor, iar în aprilie – a rândunelelor. Unele din aceste păsări iernează pe ţărmurile strâmtorii Dardanele din Turcia, unde au fost depistate mai multe focare de gripă aviară.
Medicul-şef veterinar de Stat din capitală spune că linia telefonică fierbinte continuă să activeze în regim non-stop. În cazul în care comportamentul sau starea sănătăţii orătăniilor dă de bănuit, este absolut indicată apelarea numărului de telefon 74-25-11 pentru consultări privind gripa aviară, simptomele ei, spune Radu Mudreac, citat de Info-Prim Neo.
În scopul prevenirii maladiei, a fost iniţiat programul naţional de instruire a crescătorilor de păsări. Administratorii acestuia speră că, în cadrul programului, cel puţin 100 mii de persoane vor afla despre pericolul gripei aviare.