logo

Promo-LEX: Sistemul electoral mixt trebuie aplicat nu mai devreme de alegerile din 2022


https://www.ipn.md/index.php/ro/promo-lex-sistemul-electoral-mixt-trebuie-aplicat-nu-mai-devreme-de-alegerile-di-7978_1038394.html

Sistemul electoral mixt ar trebui aplicat nu mai devreme de alegerile din 2022, susțin experții asociației Promo-LEX care au realizat o analiză ce vizează efectele care pot apărea în urma implementării sistemului electoral mixt, în cadrul circumscripțiilor uninominale, în varianta în care au fost trasate hotarele acestora.

Potrivit analizei, citate de IPN, există un calcul neclar la formarea circumscripțiilor. Legea stabilește că numărul alegătorilor dintr-o circumscripție este cuprins între 55.000-60.000, iar devierea numărului de alegători între circumscripțiile electorale uninominale nu trebuie să depășească 10%. Potrivit Promo-LEX, contrar acestor prevederi legale, între 15 și 30 circumscripții sunt constituite cu abatere de la marja de 10% stabilită de lege.

Analiza mai arată că nu sunt destul de clar reglementate de lege cazurile de folosire a resurselor administrative în campania electorală. În condițiile în care anumiți primari și consilieri raionali au apartenență la anumite partide parlamentare, s-ar putea întâmpla că aceștia își vor exprima susținerea pentru candidați specifici la fotoliul de deputat. Există riscul ca ei „să-și ajute” colegii de partid, prin folosirea resurselor și pârghiilor administrative pe care le au la dispoziție.

Potrivit legii, membrii consiliilor electorale de circumscripție sunt propuși de către judecătorii, consiliile raionale și Adunarea Populară a Găgăuziei și de către partidele politice. Dat fiind că circumscripțiile se formează în baza mai multor localități, nu este clar care consiliu raional anume, din cele incluse în circumscripție, poate propune candidați pentru consiliile electorale de circumscripție. Aceeași situație ar putea fi întâlnită în cazul judecătoriilor.

Promo-LEX recomandă implementarea sistemului doar după înlăturarea deficiențelor ce se referă la criteriile de formare a circumscripțiilor, oportunitatea utilizării resurselor administrative pentru alegeri, delegarea candidaților pentru constituirea consiliilor electorale de circumscripție și competența teritorială de soluționare a litigiilor electorale pe teritoriul circumscripțiilor uninominale.