logo

Promo-LEX constată în continuare utilizarea abuzivă a resurselor administrative


https://www.ipn.md/index.php/ro/promo-lex-constata-in-continuare-utilizarea-abuziva-a-resurselor-8012_1100878.html

Misiunea de observare Promo-LEX constată în continuare utilizarea abuzivă a resurselor administrative. În raportul pentru perioada 8-16 noiembrie, sunt menționate cel puțin 19 cazuri de acest gen, în care a fost implicată inclusiv președinta țării, prim-ministrul, dar alți funcționari publici. Experții Promo-LEX atenționează că prin utilizarea abuzivă a resurselor administrative nu se asigură condiții egale pentru toți concurenții electorali. În opinia lor, funcționarilor publici trebuie să le fie interzis să desfășoare activități de campanie electorală în calitatea lor oficială, transmite IPN.

Șeful Misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor, Nicolae Panfil, a declarat într-o conferință de presă că și în turul II de scrutin se constată în continuare utilizarea abuzivă a resurselor administrative. „Este important să se mențină o separare între stat și partidele politice. În special, partidele politice nu ar trebui să fuzioneze cu statul. De asemenea, vom reaminti că prin utilizarea abuzivă a resurselor administrative nu se asigură condiții egale pentru toți concurenții electorali. Misiunea de observare a Promo-LEX a constatat 19 cazuri ce pot fi calificate drept utilizare abuzivă a resurselor administrative în această perioadă”, a notat Nicolae Panfil.

În trei cazuri este vorba despre implicarea președintei țării. Și anume, au fost activități din 12 și 14 noiembrie, când șefa statului a avut întâlniri cu cetățenii Ungheni, Călărași și comuna Trușeni din municipiul Chișinău. „Noi am constatat că în aceste localități sau raioane, PAS are în continuare un număr semnificativ de candidați care vor participa în cel de-al doilea tur de scrutin. Potrivit informațiilor din spațiul public, în cadrul întrunirilor s-a accentuat necesitatea construirii satelor și orașelor europene. De asemenea, a fost menționat despre dezvoltarea localităților prin intermediul programului „Satul european”. Acesta sunt mesaje care au fost utilizate din abundență de către PAS, inclusiv pe parcursul turul I de scrutin”, a notat șeful Misiunii. Nicolae Panfil spune că astfel de situații trebuie să fie evitate. Candidatul ales la funcția de președinte a prezentat anterior la Curtea Constituțională confirmarea faptului că nu mai este membru de partid.

Raportul mai arată că în perioada 8-16 noiembrie, au fost observate cel puțin 9 cazuri în care premierul Dorin Recean a participat la întrunirile electorale în susținerea candidaților PAS pentru a-i promova alegeri. Șeful executivului a fost prezent și a promovat candidații PAS la întruniri electorale organizate în localități din Ungheni, Cantemir, Nisporeni, Șoldănești și Florești. De asemenea, Dorin Recean apare în calitatea sa de prim-ministru în 5 spoturi electorale pentru promovarea candidaților PAS la funcția de primar. În aceeași perioadă și Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, a făcut agitație pentru candidații PAS în cadrul a cel puțin 2 întruniri electorale, organizate în localități din Rezina și Criuleni.

În opinia Promo-LEX, implicarea președintei și a persoanelor care dețin funcții publice în activitățile de campanie electorală nu asigură egalitatea șanselor concurenților electorali din moment ce implicarea acestora în campanie încalcă principiul separării clare între stat și partidele politice.