logo

Promo-LEX constată implicarea cultelor religioase în campania electorală


https://www.ipn.md/index.php/ro/promo-lex-constata-implicarea-cultelor-religioase-in-campania-electorala-8013_1108162.html

În ultimele două săptămâni ale campaniei electorale, misiunea de observare a alegerilor a asociației Promo-LEX a constatat cel puțin cinci cazuri în care membri ai cultelor religioase au fost implicați în activități de agitație electorală, lucru interzis prin lege. Activitățile desfășurate au fost în sprijinul unor candidați. De asemenea, au fost utilizate imagini ale unor clădiri de cult în materialele de promovare electorală, transmite IPN.

Cel de-al patrulea raport al misiunii de observare conține constatările din perioada 1-15 octombrie.

Observatorii au mai constatat că, deși se pretinde că doar Partidul Renaștere este înregistrat ca participant la referendum, organizatorii evenimentelor electorale ale aceste formațiuni fac, de fapt, parte din toate partidele componente ale Blocului „Victorie”. De asemenea, materialele de promovare folosite – genți, tricouri, panouri LED cu inscripția „Victorie” – provin majoritar de la blocul „Victorie”. Astfel, promovarea electorală a referendumului este, de facto, realizată de același bloc a cărui înregistrare a fost refuzată de CEC.

În perioada monitorizată, observatorii Promo-LEX au constatat utilizarea abuzivă a resurselor administrative în 114 cazuri, majoritatea fiind legate de Partidul Acțiune și Solidaritate și Maia Sandu (105 cazuri). În activitățile de campanie au fost implicați mai mulți demnitari, în special de către PAS. Prim-ministrul Dorin Recean a avut întâlniri cu alegătorii, unde a discutat despre proiectele de integrare europeană și a încurajat susținerea pentru Maia Sandu. De asemenea, mai mulți miniștri au fost implicați în campania electorală, distribuind materiale promoționale în susținerea Maiei Sandu și a opțiunii „DA” la referendum.

De asemenea, au fost observate cazuri de utilizare a instituțiilor statului în scopul acumulării capitalului electoral, cazuri de implicare a funcționarilor publici în activități electorale în timpul orelor de muncă, precum și atribuirea de merite de către candidați pentru lucrările publice realizate din fonduri publice.