logo

Promo-LEX confirmă rezultatele turului II prezentate de CEC


https://www.ipn.md/index.php/ro/promo-lex-confirma-rezultatele-turului-ii-prezentate-de-cec-7965_1021111.html

Rezultatele numărării paralele a voturilor la Chişinău şi Comrat, efectuată de Asociaţia Promo-LEX, coincid în mare parte cu datele prezentate de Comisia Electorală Centrală. Şeful Misiunii de Observare la alegerile locale a Asociaţiei Promo-LEX, Pavel Postica, a declarat luni, 29 iunie, la o conferinţă de presă, că decalajele, care ar fi provocate de erorile de calcul din procesele-verbale nu influenţează scorurile obţinute de concurenţii electorali din cele două municipii, transmite IPN.

Pavel Postica a menţionat că în Comrat rezultatele coincid sută la sută cu datele prezentate de CEC. Astfel, candidatul PPPN, Serghei Anastasov a acumulat 6357 de voturi, ceea ce reprezintă 55,39%, iar candidatul independent, Nicolai Dudoglo – 5119 de voturi, 44,61%.

În Chişinău, însă există mici diferenţe, dar care, potrivit lui Pavel Postică nu afectează  scorul obţinut de cei doi candidaţi. Potrivit numărătoarei paralele efectuate de Promo-LEX, Zinaida Greceanîi a obţinut 141 953 de voturi, cu 24 de voturi mai mult în comparaţie cu datele CEC, care a anunţat 141 929 de voturi. În cazul lui Dorin Chirtoacă, potrivit observatorilor, acesta a acumulat 163 544 de voturi, cu 26 de voturi mai puţin comparativ cu datele CEC care arată163 570 de voturi.

Şeful misiunii a explicat că diferenţele sunt generate în mare parte de erorile de calcul comise în procesele verbale. În opinia sa, este vorba despre o instruire insuficientă a membrilor birourilor electorale, dar nu este exclusă şi oboseala. În acest sens, Promo-LEX recomandă Comisiei Electorale Centrale să ajusteze softul pe care îl deţine în prezent, astfel încât să fie verificate toate informaţiile introduse din prima sursă. Pavel Postica a mai spus că aceste diferenţe pot genera anumite speculaţii politice şi cereri de renumărare a voturilor.

Monitorizarea Alegerilor Generale Locale din 14 (28) iunie 2015 este desfăşurată de către Asociaţia Promo-LEX în cadrul Programului de Monitorizare a Proceselor Democratice. Misiunea de Observare se încadrează în activităţile desfăşurate de societatea civilă sub egida Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte.