logo

Promo-Lex: Accesul jurnaliștilor și avocaților în regiunea transnistreană nu trebuie limitat


https://www.ipn.md/index.php/ro/promo-lex-accesul-jurnalistilor-si-avocatilor-in-regiunea-transnistreana-7978_1097553.html

Diplomații și autoritățile trebuie să condiționeze orice colaborare cu administrația de la Tiraspol de oferirea accesului liber pentru jurnaliști și apărătorii drepturilor omului în regiunea transnistreană. Opinia a fost expusă de directorul executiv Promo-Lex, Ion Manole, potrivit căruia accesul restricționat al reprezentaților mass-media și avocaților în regiunea controlată de regimul separatist încalcă drepturile fundamentale ale cetățenilor de acolo, notează IPN.

Potrivit directorului executiv Promo-Lex, deciziile abuzive ale administrației de la Tiraspol de a limita accesul în regiune al presei și apărătorilor drepturilor omului vin în contradicție cu legislația internațională și încalcă drepturile cetățenilor din stânga Nistrului la informare și la o justiție echitabilă.

„Este un teritoriu unde locuiesc sute de mii de oameni, iar acești oameni au drepturi fundamentale și libertăți potrivit Declarației Universale a Drepturilor Omului și Convenției Europene. Sub acest aspect, accesul pentru jurnaliști, apărătorii drepturilor omului, avocați și alte categorii de oameni nu trebuie limitat. Toată lumea trebuie să condiționeze accesul liber pentru orice colaborare sau întâlnire cu cei de la Tiraspol. Niciun diplomat, niciun reprezentant al autorităților străine nu trebuie să aibă contacte și relații cu cei de acolo, fără a insista asupra libertății circulației pentru aceste categorii de oameni. Drepturile omului se încalcă peste tot, dar este important ca să existe instrumente eficiente. Adică, atunci când se comite un abuz sau are loc o încălcare, victima să se poată apăra”, a spus Ion Manole, în cadrul emisiunii
„Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

De asemenea, avocatul Promo-Lex, Vadim Vieru, spune că Procuratura este instituția care nu reacționează la abuzurile comise în stânga Nistrului, fiind invocat motivul lipsei controlului constituțional asupra regiunii.


„În cazurile în care administrația de acolo comite abuzuri, persoanele se plâng la Procuratură, depun plângere penală. Ce credeți că se întâmplă cu aceste cauze penale? Nimic. Cauzele penale pe abuzurile comise de administrația de acolo și transmise în judecată poți să le numeri pe degete. Ultima a fost cauza ce viza reținerea lui Adrian Glijin. În rest, cauzele penale sunt suspendate. Se creează impresia că procuratura este într-o zonă permanentă de confort, invocând și ascunzându-se după lipsa controlului efectiv, știind că persoanele care au comis fapte ce pot fi calificate drept infracțiuni se plimbă pe teritoriul Republicii Moldova, participă la meciuri de fotbal”, a explicat avocatul Promo-Lex, Vadim Vieru.

Asociația Promo-LEX, care militează de peste 20 de ani pentru respectarea drepturilor omului în stânga Nistrului, este interzisă oficial în regiunea transnistreană din 2015. Așa-zisul Comitet al securității de stat a deschis „anchetă penală împotriva Promo-LEX pentru pretinse „acțiuni menite să întrerupă procesul de negocieri 5+2” și pentru „acțiuni subversive împotriva statalității transnistrene”.