logo

Promisiunile electorale anterioare au fost realizate în totalitate în Leova. ALEGERI 2015


https://www.ipn.md/index.php/ro/promisiunile-electorale-anterioare-au-fost-realizate-in-totalitate-in-leova-aleg-7978_1020618.html

La 14 iunie cetăţenii Republicii Moldova vor vota pentru o nouă conducere locală. Agenţia de presă IPN şi-a propus să identifice cum s-au descurcat autorităţile publice locale în mandatul care se încheie. Experţi, lideri de opinie şi reprezentanţi ai societăţii civile din diferite localităţi vor da aprecieri activităţii autorităţilor locale din raioanele şi municipiile ţării. Ciclu IPN: raionul Leova
---

Raionul Leova are 37 de primării pentru cele 40 de localităţi. Populaţia totală a raionului este de peste 50 de mii de locuitori.

Preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Parteneriat social” din Leova, Raisa Balan, a menţionat că pe parcursul ultimilor 4 ani autorităţile locale s-au descurcat bine şi au implementat proiecte atât în raion, cât şi în satele din componenţa acestuia.  Este vorba de iniţiative de aprovizionare cu apă, canalizare, au fost reconstruite mai multe monumente, a fost reparat stadionul din oraş, restabilit iluminatul stradal şi se planifică un proiect de iluminat pe bază de baterii solare. Totodată, majoritatea satelor au fost conectate la gaz. Actualmente se lucrează la un proiect important de aprovizionare cu apă din Prut a mai multor localităţi, cu conexiune spre Basarabeasca.

Cu toate acestea, Raisa Balan spune că în raionul Leova mai este nevoie de proiecte sociale, orientate spre păturile social-vulnerabile. „În prezent nu există o baie publică în oraş, o casă de deservire socială, cum era pe timpuri, cu servicii diverse pentru populaţie, ca să aibă acces şi păturile social-vulnerabile. Pentru cei cu bani există servicii, dar pentru persoanele nevoiaşe mai puţine”, a menţionat Raisa Balan.

Aceasta a precizat că proiectele promise în campania electorală anterioară au fost realizate în totalitate, ba chiar mai mult, au fost începute şi altele noi, şi totul graţie autorităţilor care au ştiut să atragă investiţii deoarece bugetele locale sunt insuficiente.

De la viitoarele alegeri locale preşedintele asociaţiei „Parteneriat social” aşteaptă ca să rămână aceeaşi administraţie, ca să ducă la bun sfârşit iniţiativele începute.

Raisa Balan a adăugat că autorităţile locale ar putea să fie şi mai eficiente dacă în procesul de luare a deciziilor la nivel local şi raional ar fi implicate şi organizaţiile neguvernamentale pentru a asigura un proces mai transparent în gestionarea banilor publici.

Alina Marin, IPN