Proiectul Strategiei securităţii naţionale nu oferă răspuns la un eventual conflict militar în zona transnistreană, expert
https://www.ipn.md/index.php/ro/proiectul-strategiei-securitatii-nationale-nu-ofera-raspuns-la-un-eventual-confl-7965_973567.html
În cazul unei agresiuni militare care ar urmări ocuparea localităţilor din regiunea transnistreană, controlate de Chişinău, autorităţile Republicii Moldova ar fi luate prin surprindere, deoarece varianta actuală a proiectului Strategiei securităţii naţionale nu oferă soluţii pentru asemenea tipuri de risc. De această părere este Dumitru Mânzărari, cercetător asociat al IDIS Viitorul.
„În opinia mea, strategia nu reuşeşte să ofere statului instrumentele de a reacţiona, dacă ar începe un război în Transnistria”, a declarat Dumitru Mânzărari, la o masă rotundă cu prilejul dezbaterii publice a documentului.
Expertul IDIS Viitorul spune că Strategia de securitate a Republicii Moldova prezintă aceleaşi vicii ca şi documentul din 1995.
„În esenţă, strategia nu s-a schimbat deloc. Adică, se bazează pe aceeaşi piloni şubrezi: neutralitatea şi dreptul internaţional, pentru a-şi asigura securitatea. Totuşi, conflictul din Georgia a demonstrat că dreptul internaţional nu este un instrument eficient de asigurarea securităţii statului. Iar neutralitatea costă. Îşi permite Moldova să cheltuiască foarte mult pentru armată şi să refuze ajutorul unor aliaţi?”, s-a întrebat Dumitru Mânzărari.
Proiectul Strategiei securităţii naţionale a fost făcut public pe 31 decembrie 2008. Sugestiile, comentariile pe marginea acestuia pot fi expediate până la data de 19 ianuarie pe adresa Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.