logo

Proiectul privind pilotarea votului prin corespondență, supus dezbaterilor


https://www.ipn.md/index.php/ro/proiectul-privind-pilotarea-votului-prin-corespondenta-supus-dezbaterilor-7965_1103171.html

Proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondență în Statele Unite ale Americii și Canada prevede că cetățenii vor trebui, în mod obligatoriu, să se înregistreze pentru a-și exercita votul în acest mod. Comisia Electorală Centrală va expedia o notificare privind finalizarea procedurii de înregistrare. Buletinele de vot vor fi expediate către alegători prin intermediul poștei diplomatice sau a serviciilor poștale obișnuite. În cazul turului II, buletinul de vot va fi expediat în format electronic, iar votantul va trebui să-l imprime. Inițiativa legislativă a fost supusă consultărilor publice de către Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități, transmite IPN.

Proiectul, înaintat de către un grup de deputați din Partidul Acțiune și Solidaritate, a fost prezentat în cadrul consultărilor de către vicepreședintele Comisei Electorale Centrale, Pavel Postica. „În cazul în care pilotarea va fi cu succes și va fi o decizie de a extinde aplicarea votului prin corespondență la scară largă, în alte țări și, de ce nu, în Republica Moldova, atunci să fie cât mai simplu și cât mai ușor de integrat aceste prevederi în Codul Electoral”, a notat Pavel Postica.

În urma prezentării prevederilor proiectului, Vasile Costiuc, de la Partidul Democrația Acasă, a declarat că despre necesitatea asigurării votului diasporei prin metode alternative s-a discutat încă acum doi ani. Atunci autoritățile spuneau că se tem de fraudă și nu este clar ce s-a schimbat acum. „Vor fi întrebări, de ce noi, din SUA, avem dreptul să ne manifestăm, dar noi, cei din Italia, Franța, Germania nu avem voie să ne manifestăm prin votul prin corespondență”, a remarcat Vasile Costiuc.

„Problema accesului la vot pentru cetățenii noștri aflați peste hotare este una veche. Soluțiile sunt discutate. Ceea ce discutăm noi astăzi este, probabil, cea mai neînsemnată parte din efortul pentru rezolvarea acestei probleme. Mult mai important va fi impactul acelor revizuiri care se fac astăzi prin reglementările interne ale CEC – privind înregistrarea prealabilă, modalitate de deschidere a secțiilor de vot peste hotare. Acolo vorbim de sute de mii de potențiali beneficiari. Noi stăm și batem limba pentru un proiect de lege care este unul pilot și care o să vizeze, dă Doamne, o mie de oameni”, opiniat expertul Watchdog, Valeriu Pașa.

Victor Pruteanu, de la Partidul Mișcarea Alternativă Națională, a critica proiectul de lege. Potrivit lui, peste tot se vorbește că a fost un grup de lucru care a cercetat votul prin poștă și a scris acest proiect de lege. Însă nu este clar cine sunt persoanele din acest grup de lucru. Acesta a mai spus că încrederea în procedurile electorale și rezultatul lor este un moment cheie, iată de ce astfel de modificări ale procesului electoral trebuie să fie transparente, corecte, profesioniste și nu legi scrise peste noapte, pe sub masă, a opinat Victor Pruteanu.

„Mă bucur foarte mult că, în sfârșit, Republica Moldova va pilota votul prin corespondență. Este foarte important să-l testăm și să vedem cum merge, să învățăm lecții. Vedem din experiența altora că nu întotdeauna lucrurile merg foarte simplu”, a menționat Polina Panainte, de la Coaliția civică pentru alegeri libere și corecte.

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Albu, a atras atenția atât asupra costurilor excesive ale proiectului, cât și asupra posibilității fraudării alegerilor ca urmare a aplicării acestuia. Dacă proiectul va fi aprobat de majoritatea parlamentară, PSRM îl va ataca la Curtea Constituțională.