logo

Proiectul privind performanţa energetică a clădirilor poate crea un blocaj imobiliar, CAPC


https://www.ipn.md/index.php/ro/proiectul-privind-performanta-energetica-a-cladirilor-poate-crea-un-blocaj-imobi-7967_1009742.html

Proiectul de lege privind performanţa energetică a clădirilor ar putea duce la un blocaj imobiliar, dacă va fi votat în forma propusă de către Ministerul Mediului. Aprecierile vin de la experţii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC). Într-o conferinţă de presă la IPN, expertul Gheorghe Iudin a declarat că acest proiect este foarte important şi oportun, dar necesită să fie modificat esenţial.

Scopul proiectului este de a promova îmbunătăţirea performanţei energetice a clădirilor, ţinând cont de condiţiile climatice, cerinţele legate de climatul interior şi de raportul cost-eficienţă. În proiect se propune să fie introduse cerinţe minime de performanţă energetică pentru clădirile noi. Aceasta însemnă că, după intrarea în vigoare a legii, autoritatea de specialitate va elabora cerinţe minime de eficienţă energetică şi la proiectarea de clădiri noi se va ţine cont de aceste cerinţe. Nu vor mai putea fi autorizate şi date în exploatare clădirile, dacă nu vor fi respectate aceste cerinţe minime.

„Noi prognozăm o blocare a pieţei imobiliare întrucât în proiect se propune ca obligaţia privind certificatul de performanţă energetică să intervină în momentul intrării în vigoare a legii. Aceasta în condiţiile în care nu a fost elaborată o metodologie şi nu au fost autorizaţi specialiştii”, a menţionat expertul.

Gheorghe Iudin a mai spus că proiectul prevede calificarea unor acţiuni şi inacţiuni ale proprietarilor de clădiri, evaluatori energetici şi inspectori ca fiind contravenţii ce ar urma să fi sancţionate în conformitate cu prevederile Codul Contravenţional. Or, la momentul actual, Codul Contravenţional nu conţine aceste sancţiuni.

De asemenea, se impune ca, la vânzarea sau darea în locaţiune a locuinţelor, proprietarul clădirii să informeze şi să înmâneze cumpărătorului/arendaşului certificatul de performanţă energetică în original sau copie. Însă proiectul nu conţine norme privind efectele nerespectării acestei obligaţiuni asupra actului juridic încheiat – fiind uşor de prognozat apariţia unor litigii judiciare referitor la valabilitatea contractului de vânzare-cumpărare sau a locaţiunii. De asemenea, nu este clar dacă certificatul de performanţă este o condiţie obligatorie pentru încheierea unor asemenea contracte sau părţile pot omite această cerinţă legală şi pot conveni, prin acord comun, asupra prezentării sau neprezentării certificatului de conformitate.

Gheorghe Iudin mai spune că nota informativă nu conţine o argumentare suficientă a promovării proiectului, analiza impactului de reglementare şi fundamentarea economico-financiară.

Expertiza proiectului de lege a fost efectuată în cadrul proiectului „Expertiza vulnerabilităţii proiectelor de acte normative prin prisma drepturilor omului”, susţinut financiar de Apărătorii Drepturilor Civile din Suedia.