logo

Proiectul lui Vladimir Putin este de a reconstrui URSS, opinii


https://www.ipn.md/index.php/ro/proiectul-lui-vladimir-putin-este-de-a-reconstrui-urss-7978_1090489.html

Războiul din Ucraina reprezintă o fereastră de oportunitate pentru procesul de eurointegrare a Republicii Moldova, iar șansa ca să obținem o perspectivă clară de aderare, în timpul summit-ului european de săptămâna viitoare, este aproape bătută în cuie. Opiniile aparțin unor reprezentanți ai societății civile, potrivit cărora Republica Moldova trebuie să profite de contextul regional pentru a se apropia de Uniunea Europeană, mai ales, în condițiile în care multe state UE susțin acest demers, notează IPN.

Expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, spune că Republica Moldova nu poate rata șansa obținerii statutului de candidat la aderare, statut care ne-ar scoate din zona gri și ne-ar proteja de aspirațiile expansioniste ale Rusiei.

„Republica Moldova a făcut cam toate eforturile pe care trebuia să le facă la această etapă. Mă refer la cele instituționale. Și contextul regional favorizează această abordare. Cea mai mare greșeală ar fi să tratăm această oportunitate de aderare în termeni normali. Războiul din Ucraina a schimbat complet harta de securitate a Europei. Motivul central pentru care trebuie să folosim această șansă de aderare este să nu rămânem în zona gri. În această zonă gri Federația Rusă face tot ce-i trece prin cap. Primul proiect pe care și-l dorește Vladimir Putin, prin acest război din Ucraina, este să reconstruiască URSS. Și astfel să distrugă securitatea europeană, internațională și să construiască un sistem bipolar”, a spus Igor Munteanu, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

În același timp, expertul IPRE, Mihai Mogâldea, spune că mesajele de susținere din partea multor lideri europeni sunt o confirmare a faptului că vom deveni stat candidat la aderare, alături de Ucraina. Potrivit expertului, evenimentul istoric ar putea avea loc chiar în timpul summit-ului UE din 23-24 iunie.

„Înainte de 24 februarie noi nici nu ne puneam problema transmiterii unei cereri de aderare. Dar contextual regional a deschis o fereastră de oportunitate de care trebuia să profităm. Fereastră de oportunitate însemnând o atenție sporită față de regiune, o dorință a statelor europene, venită de jos în sus, de la nivelul societății, de a acorda sprijin Ucrainei, dar și Republicii Moldova. Putem privi cu optimism evenimentul de săptămâna viitoare, summit-ul Consiliului European. Perspectiva clară de aderare este aproape bătută în cuie. Toate mesajele care au venit, inclusiv cel al președintelui Macron, vorbesc clar că Uniunea Europeană este gata să recunoască această perspectivă de aderare”, a spus expertul IPRE, Mihai Mogâldea.

De cealaltă parte, ex-deputatul Iurie Reniță spune că decizia privind acordarea statutului de candidat la aderare este luată în cadrul Uniunii Europene cu unanimitate de voturi, iar în blocul comunitar există încă multe state reticente față de acest subiect.

„Prin excelență, Republica Moldova este un stat european. Dar trebuie să ne facem lecția bine, să promovăm consecvent și coerent interesele naționale. Noi lăsăm pe seama unor state europene să ne rezolve problemele cu referire la reticența altor state. Mă refer la Danemarca, Olanda unde abordarea este extrem de exigentă. Abordarea trebuie să fie mai extinsă vis-à-vis de susținătorii sinceri ai Republicii Moldova. Să nu ne cramponăm pe 2-3 țări, chiar dacă ele sunt foarte importante. Să nu uităm că este vorba de consens la luarea deciziei. Mi-aș dori ca mesajele de acasă, transmise cetățenilor și partenerilor externi, să fie mai echilibrate și nu atât de entuziasmate”, a spus ex-deputatul Iurie Reniță.

Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană la 3 martie, după ce cereri similare au fost depuse de Ucraina și Georgia.