logo

Proiectul lichidării munițiilor de la Cobasna nu poate fi decât unul internațional, analist


https://www.ipn.md/index.php/ro/proiectul-lichidarii-munitiilor-de-la-cobasna-nu-poate-fi-7978_1068052.html

Distrugerea sau lichidarea, într-un fel sau altul, a munițiilor din regiunea transnistreană nu trebuie să fie un proiect bilateral între Republica Moldova și Rusia sau un proiect trilateral între Chișinău-Tiraspol-Rusia, consideră analistul politic Vladimir Socor, de la Fundația Jamestown din Statele Unite. În opinia sa, Rusia poate să profite de procesul de lichidare a munițiilor pentru a aduce personal și echipament militar suplimentar în regiunea transnistreană sub pretextul că aceste efective ar lucra la lichidarea munițiilor.

„Mai mult decât atât, aceste efective suplimentare și echipament militar rusesc ar trebui să tranziteze pe teritoriul Ucrainei și mă îndoiesc că Ucraina ar permite acest tranzit, pe care Rusia ar putea să-l interpreteze în felul ei, să-l pervertească și să-l folosească și împotriva Ucrainei, și împotriva Republicii Moldova. De aceea, proiectul lichidării munițiilor de la Cobasna nu poate fi decât unul internațional și, când spun internațional, nu am în vedere OSCE, pentru că OSCE este la cheremul Rusiei, am în vedere Statele Unite, în primul rând, și alte puteri din Europa Occidentală care ar putea să coopereze cu Rusia pentru lichidarea munițiilor”, a declarat Vladimir Socor într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

În opinia sa, OSCE are un rol de jucat și era pregătită să joace acest rol până în anul 2003-2004, când Rusia a suspendat procesul de evacuare sau lichidare a munițiilor de la Cobasna ca reacție a respingerii de către Republica Moldova a „memorandumului Kozak”.

Dacă OSCE ar dezvolta un proiect propriu pentru munițiile de la Cobasna, atunci el ar trebui aprobat în interiorul OSCE-ului de către Rusia, care dispune de drept de veto. De aceea, potrivit analistului, orice proiect poate fi canalizat prin OSCE, dar numai dacă este un proiect al unei mari puteri ca Statele Unite, proiect alcătuit fără participarea Rusiei.

În conferința de presă susținută la Moscova alături de ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că
ar fi nevoie de aproximativ un an și jumătate pentru a pregăti casarea munițiilor din regiunea transnistreană. Potrivit lui, partea rusă a transmis părții moldovenești propunerile cu privire la aspectele tehnice ale pregătirii procesului de casare. Oficialul rus a mai spus că toate procesele ar urma să aibă loc în strictă conformitate cu standardele de securitate a armatei ruse, cu participarea specialiștilor și echipamentelor rusești.

La depozitul de la Cobasna, aflat în gestiunea Grupului operativ de trupe ruse din stânga Nistrului, sunt stocate aproximativ 20 de mii de tone de muniții, multe dintre care datează încă din perioada celui de al Doilea Război Mondial. Chișinăul și alți membri ai formatului 5+2 au cerut în repetate rânduri o inspecție internațională la depozitul de muniții de la Cobasna, inspecție care însă a fost mereu refuzată de partea rusă.