Proiectul „Fii Ajutor Copiilor Ţării” îşi propune să repatrieze 130 de copii din Federaţia Rusă
https://www.ipn.md/index.php/ro/proiectul-fii-ajutor-copiilor-tarii-isi-propune-sa-repatrieze-130-de-copii-din-f-7967_966723.html
În următoarele trei luni, parteneri sociali din R. Moldova şi Federaţia Rusă vor definitiva o nouă procedură de asistare a copiilor moldoveni, victime ale abuzului, exploatării şi traficului de copii.
În octombrie va fi organizată o şedinţă a Grupului de lucru în componenţa reprezentanţilor structurilor publice şi serviciilor de protecţie a copiilor din Republica Moldova, care va fi urmată de o întrunire bilaterală, cu participarea partenerilor din Federaţia Rusă, se menţionează într-un comunicat al Fundaţiei elveţiene „Terre des hommes – Moldova”.
„În condiţiile lipsei unei proceduri bilaterale de protecţie al copilului aflat în dificultate într-o ţară străină, necesitatea elaborării unui document de orientare pentru actorii implicaţi, atât din Republica Moldova, precum şi din Federaţia Rusă a devenit un imperativ”, a declarat Antonina Comerzan, coordonatorul Acţiunii Transnaţionale a proiectului „Fii Ajutor Copiilor Ţării” (FACT).
Potrivit Fundaţiei „Terre des hommes – Moldova”, acest document va îmbunătăţi mecanismul de protecţie a copiilor repatriaţi. Proiectul „Fii Ajutor Copiilor Ţării” îşi propune să repatrieze până la sfârşitul anului 2009 circa 130 de copii din Federaţia Rusă, aceştia urmând să beneficieze ulterior de asistenţa necesară.
În rezultatul organizării a 11 misiuni de repatriere din 2005 – 2007, în cadrul Proiectului FACT a fost elaborată o propunere de Procedură de identificare, protecţie, repatriere voluntară asistată şi reintegrare a copiilor. O primă discuţie a avut loc la Moscova la întrunirea membrilor Grupului de Lucru bilateral, organizată de către Fundaţia „Terre des hommes – Moldova” în cadrul proiectului FACT.
Proiectul FACT este susţinut de către Ambasada Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educaţiei şi Tineretului, Centrul de Plasament Temporar al Minorilor, Centrul de Plasament şi Reabilitare a Copiilor de Vârstă Fragedă. Proiectul este sprijinit financiar de către UNICEF, SDC şi OSCE.