logo

Proiectul de lege care prevede cota de gen, votat în lectură finală


https://www.ipn.md/index.php/ro/proiectul-de-lege-care-prevede-cota-de-gen-votat-in-7967_1026676.html

Deputaţii au votat în lectură finală Proiectul de lege care are ca scop asigurarea egalităţii gender în viaţa publică şi politică. Legea adoptată prevede introducerea pe listele electorale a cel puţin 40% de candidaţi de un singur gen. La fel, aceasta prevede sancţiuni pentru partidele ce nu vor respecta acest principiu, dar şi sancţiuni pentru limbaj sexist. O altă prevedere este concediul paternal de 2 săptămâni de la naşterea copilului, transmite IPN.

Vladimir Ţurcanu, preşedintele Comisie drepturile omului, a comunicat în cadrul raportului înainte de votul final că la examinare s-au identificat câteva probleme de principiu – cota obligatorie de reprezentare a ambelor sexe pe listele electorale, problema plasării reprezentanţilor ambelor sexe pe listele electorale şi sancţiuni pentru nerespectare, concediul paternal.

Deputatul a menţionat că anterior proiectul de lege, autorul căruia este Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a fost comasat cu o iniţiativă propusă de deputaţii liberal-democraţi. În iniţiativa PLDM era prevăzută cota de reprezentare de 30%, în cea propusă de MMPSF – de 40%, iar membrii comisiei au acceptat 40%.

Deputatul Valeriu Ghileţchi, exclus recent din fracţiunea PLDM, a propus excluderea prevederii ca la fiecare grup de 5 candidaţi maximum 3 să fie de acelaşi sex. Comisia de profil a acceptat această propunere. Ulterior, mai mulţi deputaţi au contestat-o motivând, ba că nu au înţeles corect propunerea atunci când au votat în comisie, ba că este discriminatorie, şi au cerut să fie reintrodusă, dar preşedintele Parlamentului, Andrian Candu a spus că amendamentul odată acceptat de comisie nu este supus votului în plen.

Ca sancţiune, Comisia a decis să nu accepte excluderea concurentului din cursa electorală, ci doar să lipsească de finanţare pe un an partidul care nu va respecta prevederea privind cota de gen.

Concediul paternal era propus de autori să fie acordat pe un termen de 14 zile. Acum, din lipsa surselor financiare, Ministerul Finanţelor a propus ca termenul de concediu paternal să fie de 3 zile achitate din contul angajatorului. Însă după dezbateri îndelungi în Parlament s-a decis totuşi să se lase termenul de 14 zile achitate din Fondul Asigurărilor Sociale.