Proiectul Constituţiei noi a fost definitivat
https://www.ipn.md/index.php/ro/proiectul-constitutiei-noi-a-fost-definitivat-7965_981447.html
Comisia specială a definitivat proiectul noii Constituţiei a Republicii Moldova. Spicherul Mihai Ghimpu se bucură de lucrul comisiei şi vrea un referendum pentru adoptarea proiectului. În acelaşi timp, spune că AIE mai are în faţă şi recomandările Comisiei de la Veneţia, transmite Info-Prim Neo.
Proiectul Constituţiei precum şi Legea cu privire la procedura de adoptare a legii supreme au fost votate de către membrii comisiei în seara zilei de miercuri, 24 martie. După ce proiectul a fost elaborat, acesta urmează să fie discutat de către liderii AIE şi de către fiecare fracţiune parlamentară în parte. Abia după aceasta, proiectul va fi expediat spre avizare Comisiei de la Veneţia, apoi, în caz de aviz pozitiv, să va trece la modificarea acesteia, articol cu articol, în legislativ. După modificare, Constituţia va fi supusă referendumului.
„Noua Constituţie corespunde standardelor europene, cu ea putem depăşi criza constituţională şi instituţiile statului vor activa fără piedici”, a menţionat Mihai Ghimpu. „Acum au loc consultări, va veni ziua când vom lua o decizie. Comisia de la Veneţia ne vorbeşte despre depăşirea crizei, dar nu ne indică calea – ori referendum, ori modificarea art. 78 în parlament. Eu cred că ar fi bine ca Comisia de la Veneţia să spună aşa – suntem stat suveran, avem posibilitatea să decidem”, a declarat spicherul.
Vicepreşedintele legislativului, Alexandru Stoianoglo, deputat PDM, a spus că proiectul este bun, doar că acesta va viza activitatea viitorului legislativ, care ar putea fi constituit după eventuale alegeri anticipate.
Proiectul Constituţiei noi stipulează că Republica Moldova va deveni o ţară prezidenţială, întrucât se propune ca şeful statului să fie ales prin vor direct. Altă prevedere ar fi că la scrutin vor participa cetăţenii de la vârsta de 16 ani. La capitolul limbii oficiale a Republicii Moldova comisia a propus două variante – fie că este limba română, fie că limba de stat se va menţiona într-o lege organică. Varianta finală o va decide parlamentul.