Proiectul Concepţiei securităţii naţionale va prevedea edificarea unei armate comune a Chişinăuui şi Tiraspolului
https://www.ipn.md/index.php/ro/proiectul-conceptiei-securitatii-nationale-va-prevedea-edificarea-unei-armate-co-7965_967585.html
Proiectul existent al Concepţiei securităţii naţionale urmează să fie supus unei perfecţionări serioase, astfel încât în document să fie reflectate recentele iniţiative ale Chişinăului privind edificarea unor Forţe Armate comune între Chişinău şi Tiraspol şi privind modificarea Armatei Naţionale, pornindu-se de la statutul de neutralitate a Republicii Moldova. Această declaraţie a fost făcută de preşedintele Vladimir Voronin în cadrul întrevederii cu Secretarul General al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, Jaap de Hoop Scheffer.
Un comunicat de la Preşedinţie anunţă că în cursul întrevederii au fost discutate chestiuni vizând relaţiile de colaborare Republicii Moldova cu NATO, stadiul actual al procesului de reglementare transnistreană, activitatea Misiunii UE de asistenţă la frontiera moldo-ucraineană (EUBAM), precum şi iniţiativele lansate recent de şeful statului privind consolidarea încrederii între Chişinău şi Tiraspol. Conform sursei citate, a fost abordată şi problematica relaţiilor moldo-române.
Secretarul General al NATO a dat o apreciere înaltă iniţiativelor lansate de Preşedintele Republicii Moldova cu privire la consolidarea încrederii între Chişinău şi Tiraspol, precum şi vizând reducerea potenţialelor militare în regiune.
În cursul întrevederii cu Peter Mandelson, Comisar European pentru Comerţ, oficialul european a apreciat în termeni pozitivi reformele implementate în R. Moldova, în special, cele care vizează sistemul de eliberare a certificatelor de origine a mărfurilor şi de creare, în cadrul posturilor vamale, a unui mecanism eficient de control asupra provenienţei mărfurilor din R. Moldova.
Părţile au accentuat necesitatea continuării reformelor în domeniul standardizării şi sporirii competitivităţii produselor moldoveneşti, astfel încât producătorii din ţară să poată beneficia din plin de regimul unilateral de comerţ propus de UE.
În cadrul altei întrevederi, Marian Fischer Boel, Comisar European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a înaintat propuneri privind intensificarea cooperării Comisiei Europene cu Republica Moldova în sectorul agroalimentar, accentuând oportunitatea realizării unor acţiuni concrete, la nivel de experţi. El a încurajat autorităţile moldoveneşti să persevereze în direcţia conformării normelor UE în domeniul inofensivităţii şi siguranţei produselor alimentare, exprimând disponibilitatea subdiviziunii de profil a Comisiei Europene de a acorda tot suportul necesar în acest sens.
Totodată, în cursul discuţiilor au fost examinate posibilităţile de înfiinţare în sectorul rural a întreprinderilor mici de procesare, fiind menţionată importanţa asistenţei din partea Comisiei Europene în lansarea unor asemenea proiecte.
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Externă şi de Securitate Comună, Javier Solana a afirmat în cadrul altei întrevederi că se va implica în sprijinirea concretă a procesului de implementare a măsurilor de încredere lansate de Vladimir VoroninPreşedinte, pe care, potrivit comunicatelor oficiale, le-a calificat drept extrem de productive şi contribuind în mod serios la modificarea contextului politic al reglementării conflictului transnistrean.
Javier Solana a sublinia că UE este interesată de stabilizarea situaţiei în regiune şi pledează pentru dezvoltarea unor relaţii constructive a Republicii Moldova atât cu Uniunea Europeană, cît şi cu Federaţia Rusă.
Preşedintele Vladimir Voronin a efectuat la 5 şi 6 decembrie o vizită oficială la Bruxelles, în cadrul căreia a avut un şir de întrevederi cu oficialităţi de la instituţiile europene, NATO şi din Regatul Belgiei.