logo

Proiectul Codului de etică al deputatului trebuie îmbunătăţit, CAPC


https://www.ipn.md/index.php/ro/proiectul-codului-de-etica-al-deputatului-trebuie-imbunatatit-capc-7967_1026888.html

Proiectul de Lege privind Codul de etică şi conduită a deputatului în Parlament trebuie îmbunătăţit esenţial înainte de votul în a doua lectură. Sugestia aparţine experţilor Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei. Experta Mariana Kalughin a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că este un proiect important, însă mai multe prevederi trebuie îmbunătăţite pentru că au fost identificate unele elemente de coruptibilitate.

Potrivit expertei, în nota informativă a proiectului se menţionează că este lege ordinară, deşi, potrivit clauzei de adoptare, trebuie să fie lege organică. Totodată, proiectul a fost dezbătut şi adoptat în prima lectură înainte de epuizarea termenului

de 15 zile de coordonare cu societatea civilă. La fel, este defectuoasă argumentarea economico-financiară.

„Proiectul, în opinia noastră, nu este suficient de bine argumentat şi aceasta pentru că nu s-a făcut o analiză fundamentală a condiţiilor care ar fortifica necesitatea promovării proiectului. Ne referim în mod special la o analiză statistică, calitativă, cantitativă în partea ce ţine de modul cum la general Parlamentul aplică sancţiuni deputaţilor”, a afirmat Mariana Kalughin.

Experta a mai declarat că proiectul este lacunar în ceea ce ţine de instituirea funcţiei de comisar pentru etică. „Proiectul de lege prevede că funcţia de comisar pentru etică va avea în disponibilitatea sa şi un personal. Toate prevederile însă ţin de comisarul pentru etică, astfel încât, perceperea noastră este că, în final, el este cel care va trebui să răspundă sesizărilor privind abaterile etice ale deputaţilor, să efectueze investigaţiile de rigoare, să întocmească un raport”, a afirmat Mariana Kalughin. Potrivit expertei, dacă acest comisar nu va avea în subordine un personal, nu va putea să-şi realizeze atribuţiile în mod eficient.

Totodată, proiectul nu prevede condiţiile în care va fi organizat concursul pentru ocuparea funcţiei de comisar pentru etică. La fel, statutul comisarului ar fi trebuit să fie clarificat expres. „Sunt prevederi care ar face să intuim, într-un anumit sens, că acest comisar va avea statut de funcţionar public”, a afirmat Mariana Kalughin, care e de părere că ar fi binevenit să fie o funcţie de demnitate publică, astfel ca acest comisar să poată investiga încălcările deputaţilor.

Preşedinta Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Galina Bostan, a menţionat că analiza a fost efectuată în cadrul proiectului Expertiza coruptibilităţii proiectelor actelor normative şi legislative”, susţinut financiar de Programul MATRA.