logo

Progresul nu poate fi durabil fără garantarea unui set minim de drepturi, Promo-LEX


https://www.ipn.md/index.php/ro/progresul-nu-poate-fi-durabil-fara-garantarea-unui-set-minim-7978_1040789.html

Rolul şi misiunea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa în Republica Moldova sunt foarte importante atât în menținerea păcii, cât și în prevenirea unor conflicte. Din perspectiva Asociației Promo-LEX, lipsa justiției, lipsa unor garanții minime pentru drepturile omului nu pot asigura o pace durabilă. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, directorul Promo-LEX, Ion Manole, a declarat că Asociația va opta în continuare pentru garantarea unui set minim de drepturi asigurate pentru locuitorii din stânga Nistrului pentru că atât Convenția Europeană, cât şi Declarația Universală a drepturilor omului spune că orice ființă se naște cu drepturi, iar în acest teritoriu avem circa jumătate de milion de ființe umane, transmite IPN.

„De fiecare dată repet că drepturile omului se încalcă practic oriunde, peste tot, dar pentru noi, organizațiile, activiștii, avocații care apără drepturile omului, este foarte important să existe niște instrumente sau mecanisme eficiente prin care abuzurile sau încălcările pot fi remediate sau prin care pot fi apărați oamenii atunci când sunt supuși unor astfel de abuzuri. Pe parcursul anilor am încercat, inclusiv prin intermediul organizațiilor internaționale cu sediul la Chişinău, să atragem atenția asupra acestei probleme. Le-am cerut să includă la masa de negocieri subiectele ce țin de drepturile omului sau, mai degrabă spus, lipsa unor garanții minime pentru oamenii de acolo”, a menționat directorul Promo-LEX.

Ion Manole, după 15 ani de activitate în acest sector, crede că organizațiile internaționale care au sediu într-o anumită țară trebuie să fie un model pentru autoritățile locale și naționale. Lipsa unor consultări cu organizațiile care au contact direct cu oamenii este un semnal negativ. „Aceste consultări lipsesc în cel puțin ultimii șapte ani de zile cu desăvârșire practic, fapt care nu este în favoarea nimănui. Dezavantajează absolut toate părțile, mai ales locuitorii dar și autoritățile și misiunea OSCE pentru că ea nu poate fi eficientă, mai ales că ei au interdicția de a merge liber în Transnistria. Trăim într-o lume democratică. Trebuie să acceptăm inclusiv opiniile critice”, este de părere Ion Manole.

În opinia sa, lucrurile au degradat și nu numai la capitolul drepturile omului. Iar acele aspecte pe care unii politicieni și unii diplomați insistă că ar fi un progres în dialogul dintre cele două maluri ale Nistrului, în viziunea sa, nu pot fi durabile fără garantarea unui set minim pentru drepturile omului în regiunea transnistreană.

Ion Manole a mai spus că este important ca persoane cu funcții importante, precum este reprezentantul special al președinției în exercițiu a OSCE în reglementarea transnistreană, Franco Frattini, trebuie să aibă contacte, discuții şi comunicare nu doar cu „liderii” regimului de la Tiraspol, dar şi cu locuitorii, să afle opinia lor, să vadă problemele, şi mai ales cu apărătorii drepturilor omului, cu reprezentanții societății civile, cei care zilnic se ciocnesc cu problemele oamenilor şi încearcă să le rezolve, dar se opresc la ușa instituțiilor naționale sau internaționale.