logo

Programul Interreg NEXT România - Republica Moldova a fost lansat. UE va aloca 77 mln euro


https://www.ipn.md/index.php/ro/programul-interreg-next-romania-republica-moldova-a-fost-lansat-7967_1096986.html

Cooperarea dintre Republica Moldova și România va fi consolidată și mai mult datorită unui nou program de suport lansat astăzi la Iași de către Autoritatea de Management și Secretariatul Comun al Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova. Bugetul alocat din partea UE este de 77 de milioane de euro, iar 10% urmează a fi contribuție proprie. Banii vor putea fi folosiți pentru sănătate, educație, prevenirea dezastrelor naturale, conservarea biodiversității și cooperare interinstituțională, transmite IPN.

În cadrul evenimentului, ministrul român al dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila, a declarat că noul program este un semnal important pentru ambele țări. „Este un moment important pentru relația dintre România și Republica Moldova. Este un program derulat cu sprijinul UE, dar și o cofinanțare a statelor partenere. Este al treilea program de acest gen pentru România. Fondurile asigurate prin acest program vor aduce schimbări importante, atât pentru România, cât și pe întregul teritoriu al Republicii Moldova și trebuie să profităm de această oportunitate, trebuie să accesăm toți banii, nu există scuză pentru a nu accesa aceste fonduri, trebuie să fim responsabili și să găsim soluțiile cele mai bune. Caracteristica acestui program este parteneriatul, nimic nu se poate face de unul singur”, a spus Cseke Attila.

Veronica Sirețeanu, ministra finanțelor din Republica Moldova, a precizat în cadrul aceluiași eveniment că beneficiile noului proiect trebuie fructificate la maximum. „Avem multe de învățat din această cooperare. Primul proiect a fost unul de mare succes. Avem un precedent foarte frumos și trebuie să valorificăm această oportunitate. Ne manifestăm toată deschiderea pentru ca toate obiectivele acestui proiect să fie atinse”, a declarat Veronica Sirețeanu.

Președintele Consiliului Județean de la Iași, Costel Alexe, și-a exprimat speranța că cele două state românești vor reuși să implementeze proiecte de o mai bună calitate și în timp util în cadrul acestui program. „Dezvoltarea va veni abia atunci când vom reuși să dezvoltăm problema infrastructurii rutiere. Pe 10 mai 2023 a fost semnat contractul de finanțare pentru podul de la Ungheni și avem speranța că Guvernul de la Chișinău va face toate diligențele să legăm Iașiul de Chișinău și apoi de Odesa. Iași va deveni un adevărat pol de dezvoltare nu doar pentru România, ci pentru întreaga zonă de Est a Europei. România e una dintre cele mai frumoase țări din Europa și în ultima perioadă îmi dau seama că nu suntem pe atât de săraci pe cât credem noi, dar ne lipsește prioritizarea și ne încurcă birocrația”, a declarat Costel Alexe.

Dragoș Drăghescu, coordonator al Programului Interreg NEXT România-Republica din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din România a declarat că spre deosebire de perioadele anterioare, orice ban care nu va fi cheltuit la termenul prevăzut  în calendarele europene va fi pierdut. „Trebuie să avem în vedere calendare realiste de implementare și să asigurăm un flux financiar care să susțină activitățile proiectelor până la rambursarea cheltuielilor. Apelul meu pentru cei care pregătesc proiecte de finanțare e să fie cât mai bine pregătiți, să vină cu proiecte mature care pot fi implementate”, a precizat Dragoș Drăghescu.

Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor din Republica Moldova, Ion Gumene, susține că acest program nu este unul clasic transfrontalier, dar implică și relațiile interumane. „Noi mizăm pe suportul României și experiența pe care o are pentru a depăși carențele și să putem valorifica la maximum fondurile alocate. Satele și regiunile din Republica Moldova se dezvoltă în special acestor proiecte”, a declarat Ion Gumene.