Programul FMI pentru R.Moldova reprezintă o bază bună pentru un parteneriat durabil
https://www.ipn.md/index.php/ro/programul-fmi-pentru-rmoldova-reprezinta-o-baza-buna-pentru-7966_958785.html
Relaţiile dintre Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Moldova s-au schimbat foarte mult pe parcursul ultimilor ani. Este pentru prima oară când Moldova şi nu FMI a elaborat Programul cu Fondul, ceea ce reprezintă o bază bună pentru un parteneriat de durată, a declarat vineri, 7 aprilie, directorul executiv al FMI, Jeroen Kremers, director pentru Moldova şi alte 11 state din regiune.
Potrivit sursei citate, scopul principal al aflării lui la Chişinău a fost de a se informa asupra situaţiei din Moldova privind eventualele riscuri şi puncte forte ale Programului.
Jeroen Kremers spune că în document se pune accent pe menţinerea stabilităţii macroeconomice şi menţinerea sub control a ratei inflaţiei. La fel, potrivit lui, se face referinţă la reformele structurale în finanţele publice şi sectorul financiar, care sunt domeniile de bază pentru FMI.
„Perioada care urmează va fi foarte importantă pentru dezvoltarea economică a R. Moldova. Un şir de elemente-cheie, precum Strategia de Creştere Economică şi Reducere a Sărăciei (SCERS), Planul de Acţiuni RM-UE, Proiectul Provocările Mileniului, deja există. La acestea se va alătura şi Programul cu FMI, ceea ce la rândul său va conduce la facilitarea alocării surselor din partea donatorilor”, susţine directorul executiv al FMI.
Acestea sunt impresiile cu care va reveni Jeroen Kremers la Washington. Noul Program cu FMI va fi discutat în cadrul unei şedinţe a Consiliului executiv, care va avea loc la mijlocul lunii mai.
Jeroen Kremers s-a aflat la Chişinău, într-o vizită de lucru, în perioada 5 - 8 aprilie curent.
Republica Moldova şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au încheiat, în luna februarie curent, un nou acord preliminar de creditare în valoare totală de 117 mln USD. Noul credit al FMI va fi acordat în regim preferenţial, cu o rată a dobânzii de 0,5 la sută, pe un termen de 10 ani şi o perioadă de graţie de 5 ani. Debursările vor avea loc la fiecare 6 luni. Iar după fiecare tranşă va avea loc o evaluare din partea FMI.
R. Moldova nu are program cu FMI din 2003. Din vechiul program în sumă totală de 147 mln USD, Moldova a primit doar trei tranşe în valoare de aproximativ 37 mln USD.