logo

Programele rusești retransmise în Moldova sunt dăunătoare pentru consumatorul autohton, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/programele-rusesti-retransmise-in-moldova-sunt-daunatoare-pentru-consumatorul-au-7978_1035944.html

Buletinele de știri și programele de analiză ale televiziunilor rusești retransmise pe teritoriul Republicii Moldova sunt dăunătoare pentru consumatorul de informații dintre Prut și Nistru. Declarații în acest sens au fost făcute la emisiunea „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Referindu-se la raportul Asociației Presei Independente care arată că televiziunile rusești retransmit programe manipulatorii pe teritoriul Moldovei, jurnalistul Victor Nichituș a menționat că atât buletinele de știri, cât și programele de analiză ale televiziunilor rusești  sunt dăunătoare pentru consumatorul de informații dintre Prut și Nistru. „Eu cred că nu ar trebui să interzicem, de exemplu, filmele făcute în perioada Uniunii Sovietice, nici măcar filmele care sunt făcute după pentru că sunt producție artistică”, a afirmat Victor Nichituș. În opinia lui, totuși, istoria trebuie asumată și actualul stat Republica Moldova trebuie să adopte măsuri de securizare a spațiului informațional.

Deputatul Partidului Democrat, Corneliu Mihalache, ex-președinte al Consiliului Coordonator al Audiovizualului, este de părere că ceea ce se face la posturile de televiziune rusești este spălare de creieri și se întreabă de ce consumatorul din Republica Moldova trebuie să fie parte componentă a războiului informațional pe care Rusia îl duce cu toată lumea. „Este evident un lucru că acest produs informațional care este de uz intern, dar ricoșează și în noi, aduce agresivitate, emoții negative”, spune Corneliu Mihalachi.

Directorul companiei Intellect Group, Ian Lisnevschi, a declarat că cele 52% dintre cetățenii moldoveni care se pronunță pentru Uniunea Vamală sunt rezultatul manipulării rusești. Potrivit lui, este periculos ca cetățeanul să nu fie informat despre manipularea care are loc.

Analistul media Cristian Tabără susține că deși este orientată spre piața internă a Rusiei, manipularea are drept efect clar păstrarea consumatorilor moldoveni în zona sa de influență. „E și mai trist faptul că Rusia consideră că Republica Moldova este în continuare în zona ei de influență informațională și aici trebuie îndoctrinată lumea ca și în Rusia. Se transmite foarte multă agresivitate, extrem de multă”, spune Cristian Tabără.