logo

Programele lui Dodon şi Ciubaşenco tratează insuficient valorile europene, analiză


https://www.ipn.md/index.php/ro/programele-lui-dodon-si-ciubasenco-trateaza-insuficient-valorile-europene-analiz-7965_1030579.html

Ofertele electorale a doi candidaţi la prezidenţiale, Igor Dodon şi Dumitru Ciubaşenco, în ceea ce priveşte Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană sunt insuficiente, necalitative şi în unele cazuri în directă contradicţie cu prevederile documentului semnat de Republica Moldova. Despre aceasta vorbesc mai multe ONG-uri care au iniţiat în comun o analiză a programelor electorale.

Într-o conferinţă de presă la IPN directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Sergiu Ostaf, a menţionat că  socialistul Igor Dodon şi Dumitru Ciubaşenco, candidatul Partidului Politic Partidul Nostru, nu propun soluţii pentru implementarea Acordului de Asociere, chiar dacă Republica Moldova şi-a asumat o serie de angajamente în acest sens. Sergiu Ostaf a menţionat că programul electoral al celor doi concurenţi electorali a fost analizat din perspectiva a 12 drepturi, printre care dreptul la energie accesibilă, la justiţie sănătoasă, egalitate de gen, credite accesibile etc.

Analiza arată că Dumitru Ciubaşenco  nu propune soluţii în ceea ce priveşte majoritatea drepturilor analizate. Referitor la respectarea dreptului la guvernarea responsabilă, Dumitru Ciubaşenco propune dizolvarea Parlamentului şi crearea unui sistem prezidenţial. „Este o opţiune prejudicioasă şi este un mit regimul prezidenţial pentru că nu funcţionează în nicio ţară”, a declarat Sergiu Ostaf.

În ceea ce priveşte asigurarea respectării dreptului la energie accesibilă, analiza arată că Igor Dodon propune consultări cu Federaţia Rusă referitor la implementarea Pachetului III Energetic al Uniunii Europene, ceea ce, în opinia autorilor analizei, nu va fi acceptat pentru că Rusia nu acceptă apriori acest pachet.

De asemenea, Igor Dodon propune anularea Legii privind asigurarea egalităţii, ceea ce, în opinia autorilor analizei, ar însemna condiţii mai proaste de angajare în spaţiul public şi privat, creează un regim de discriminare pe anumite principii sau criterii. Sergiu Ostaf susţine că din acest punct de vedere Igor Dodon nu este ca şi Dumitru Ciubaşenco, tăcut, dar este ostil, care contrapune valorile de integritate, de responsabilitate, de coeziune socială cu anumite preferinţe de ordin conservator.

Sergiu Ostaf a menţionat că pentru analiză au fost selectaţi aceşti doi candidaţi pentru că organizaţiile nonguvernamentale care au realizat analiza, printre care Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului, Consiliul Naţional al Organizaţiilor Studenţilor din Moldova, Asociaţia Onoare, Demnitate şi Patrie (ODIP), au o poziţie doctrinară bazată pe valorile democratice europene.