logo

Program de granturi pentru producătorii agricoli


https://www.ipn.md/index.php/ro/program-de-granturi-pentru-producatorii-agricoli-7966_1011972.html

Producătorii agricoli din Moldova vor putea obţine granturi investiţionale pentru achiziţionarea echipamentului tehnologic şi a utilajului destinat infrastructurii post-recoltare în horticultură. Granturile nu vor depăşi 50% din investiţia efectuată, cu un plafon maxim de 350 de mii de dolari pentru un grup de producători. Programul de granturi este susţinut de Banca Mondială, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, directorul general al Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură, Petru Maleru, a menţionat, în conferinţa de presă de prezentare a programului, că obiectivul acestuia este de a facilita accesul la pieţele de desfacere pentru agricultori, prin susţinerea creării grupurilor de producători agricoli în sectorul horticol, susţinerea investiţiilor în tehnologii şi utilaje destinate infrastructurii post-recoltă, şi prin urmare, sporirea competitivităţii produselor agricole moldoveneşti.

Prin granturile acordate se urmăreşte procurarea a 25 de tipuri de utilaje şi echipamente, precum maşini de spălat fructe şi legume de diverse tipuri, linii de sortare, spălare, împachetare, etichetare. De asemenea, urmează să se procure frigidere, staţii de vid-evaporare, rezervoare de inox, generatoare pentru producerea aburului tehnologic, etc.

Bugetul programului de granturi este de 7 milioane de dolari. Acesta prevede şi un sprijin pentru Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor în ajustarea standardelor sanitare şi fito-sanitare a Republicii Moldova la acquis-ul Uniunii Europene. Vor fi create 2 laboratoare pentru siguranţa alimentelor în Bălţi şi Cahul, şi vor fi construite şi dotate 4 puncte de inspecţie veterinara la frontieră.

Un al doilea pas în acest program este crea grupurilor de producători în sectorul horticol, care vor putea oferi cantităţi mai mari de producţie şi, respectiv, vor putea negocia contracte mult mai avantajoase atât în ţară, cât şi peste hotare.