logo

Program de creștere a gradului de vaccinare împotriva virusului papiloma uman


https://www.ipn.md/index.php/ro/program-de-crestere-a-gradului-de-vaccinare-impotriva-virusului-7967_1105638.html

Direcția generală asistență medicală și socială a municipiului Chișinău urmărește creșterea gradului de vaccinare împotriva virusului papiloma uman (HPV) pentru a preveni eficient infecțiile cu acest virus și, implicit, cazurile de cancer de col uterin. În perioada septembrie 2024 - ianuarie 2025, vor fi elaborate politici care să permită implementarea acestui program la nivel municipal începând cu anul 2025, a declarat șeful adjunct al Direcției, Vladimir Bolocan, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale, transmite IPN

Prin acest program, în următorii ani se propune atingerea obiectivului de zero cazuri de cancer de col uterin cauzat de virusul papiloma uman.


Potrivit datelor prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în Republica Moldova aproximativ 300 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin. La fiecare trei zile o femeie moare din cauza acestei boli. Principala cauză de declanșare a cancerului de col uterin este infecția persistentă cu papilomavirus uman (HPV), care este identificat în 95% dintre tumorile de col uterin.

Potrivit Strategiei Globale a OMS de accelerare a eliminării cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică, țările trebuie să atingă și să mențină o rată de incidență de mai puțin de patru cazuri noi de cancer de col uterin la 100 de mii de femei pe an. Realizarea acestui obiectiv se poate atinge prin vaccinare (90% de fete și băieți complet vaccinați cu un vaccin HPV până la vârsta de 15 ani), screening (70% dintre femei până la vârsta de 35 de ani și repetat – până la 45 de ani sunt testate, folosind un test de înaltă performanță) și tratament (90% dintre femei cu pre-cancer sunt definitiv tratate și 90% dintre femei cu cancer invaziv sunt gestionate).