logo

Prognozele pentru 2018 s-au adeverit, cu excepția asistenței macro-financiare a UE, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/prognozele-pentru-2018-s-au-adeverit-cu-exceptia-asistentei-macro-7978_1046222.html

Majoritatea prognozelor sugerate pentru anul 2018 s-au materializat, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.

Pe plan intern, UE a intonat în permanență precondițiile politice vizavi de asistența sa financiară pentru Moldova. La fel, forțele politice care se asociază cu UE, aflate la guvernare și cele din opoziție, nu au găsit nicidecum un numitor comun, scrie politologul cu referință la prognozele sale legate de integrarea europeană, făcute pentru anul 2018.

El reamintește că anularea controversată a rezultatelor scrutinului electoral în Chișinău a exclus orice posibilitate pentru un dialog minim între părți.

Apropiat de prognoze a fost și cimentarea vectorului euroasiatic al Moldovei prin numeroasele deplasări la Moscova efectuate de către președintele Igor Dodon. Eforturile președintelui nu s-au convertit într-un sprijin public sporit pentru opțiunea geopolitică euroasiatică, explică Dionis Cenușa.

Pe plan extern, comentează politologul, s-au materializat temerile legate de consolidarea viziunilor eurosceptice în Centrul și Estul Europei. Astfel, Ungaria și Polonia s-au confruntat cu instituțiile europene din cauza tentativelor de a submina statul de drept. Varșovia a ținut piept presiunilor din partea Comisiei Europe și a Curții de Justiție a UE.

De asemenea, s-a împlinit prognoza legată de activizarea factorului rusesc, care și-a intensificat acțiunile militare în Estul Ucrainei și în Marea Azov, a comis un atac cu armă chimică pe solul britanic și a promovat dezinformarea la scară europeană și globală, opinează politologul.

Din totalul de zece prognoze, două nu s-au transpus în realitate, recunoaște Dionis Cenușa.

În opinia lui, prima prognoză care a deviat de la calculele inițiale se referă la materializarea asistenței macro-financiare. Punctul de turnură a fost invalidarea alegerilor în Chișinău, din iulie 2018, până la care UE era dispusă să ofere asistența deja în luna septembrie. PDM a prioritizat izolarea opoziției de orice instituție publică și a sacrificat dialogul pozitiv cu UE, subliniază politologul.

Un alt fel de evoluție decât cea prognozată l-a avut implementarea aspectelor Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) în regiunea transnistreană, mai adaugă Dionis Cenușa.

El consideră că modificările adoptate de către Tiraspol în domeniul procedurilor vamale și a impozitării fluxurilor comerciale din UE a păstrat un anumit optimism în rândul instituțiilor europene.

Dionis Cenușa sugerează că mișcarea Tiraspolului în direcția DCFTA indică asupra faptului că Rusia nu este deloc împotriva oportunităților companiilor transnistrene de a exporta pe piața europeană. Chiar dacă mențin embargourile împotriva mai multor produse moldovenești, oficialii ruși au manifestat interes să facă investiții în Moldova pentru a beneficia de pe urma accesului exportatorilor moldoveni la consumatorii europeni, a concluzionat politologul.