Producerea soiurilor calitative de struguri de masă este o prioritate pentru viticultorii din R. Moldova
https://www.ipn.md/index.php/ro/producerea-soiurilor-calitative-de-struguri-de-masa-este-o-prioritate-pentru-vit-7966_969404.html
Industria producerii strugurilor de masă trebuie să devină o carte de vizită pentru R. Moldova, a declarat miercuri, 23 aprilie, preşedintele Consiliului de administraţie al Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor Strugurilor de Masă (APESM), Tudor Ciobanu, cu ocazia lansării oficiale a organizaţiei, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit lui Ciobanu, APESM a fost creată în februarie cu scopul de a atinge obiectivul transformării industriei producerii strugurilor de masă într-un brand naţional recunoscut şi apreciat pe pieţele internaţionale.
Printre obiectivele APSEM figurează revigorarea pieţii interne a producerii strugurilor de masă, precum şi accederea şi penetrarea pe piaţa internaţională. Tudor Ciobanu susţine că nu este normal ca R. Moldova, o ţară agrară, care a avut cândva o dezvoltare bună a ramurii viticole, să importe anual circa 1000 tone de struguri.
Pentru ca industria de producere a strugurilor de masă de calitate să capete amploare în ţară, APESM a dezvoltat o strategie de marketing care prevede oferirea de instruire tuturor viticultorilor interesaţi. Aceştia vor avea acces la informaţie şi la tehnologia necesară pentru dezvoltarea unor cooperative viabile, care ar putea organiza producerea în cantităţi mari a mai multor soiuri de struguri de masă. APSEM îşi propune să îi ajute, mai ales, pe ţăranii implicaţi în creşterea strugurilor de masă, dar şi să ofere sprijin întreprinderilor mici şi mijlocii.
„Rolul asociaţiei în industria producerii strugurilor de masă va fi în organizarea şi crearea unor campioni în ramura respectivă”, a declarat Tudor Ciobanu. Formarea cooperativelor de profil va contribui la consolidarea mai multor hectare de pământ în vederea producerii unor cantităţi mari de struguri, a adăugat sursa citată.
Conrad Fritsch, directorul CNFA din Republica Moldova a spus că Proiectul de Dezvoltare a Businessului Agricol (PDBA) are în prezent potenţialul de a oferi membrilor APESM instruire referitor la cele mai bune practici de creştere şi recoltare a strugurilor de masă. PDBA împreună cu APESM intenţionează să dezvolte un set comun de standarde de calitate şi siguranţă alimentară în vederea obţinerii unor soiuri de struguri de masă competitivi. Potrivit lui Conrad Fritsch noua asociaţie poate servi drept un instrument de dezvoltare a unei strategii comune de marketing şi de dezvoltare a unei identităţi de brand comune pentru toţi producătorii din R. Moldova.